Právo: O dodávku systému mýtného se zajímá 60 firem

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - O provozování systému elektronického mýtného v Česku mají firmy nebývalý zájem. Zadávací dokumentaci si od pátku 15. července už vyzvedlo více než 60 potenciálních uchazečů. Informuje o tom deník Právo.

Podle informací deníku trvá zájem všech předních evropských firem, které mají s mýtnými systémy dlouholeté zkušenosti. Patří k nim rakouská firma Kapsch, německé Siemens a T-Systems, společnost IBM, švýcarské firmy Fela a Ascom. O provozování českého systému se zajímá i Toll Collect, který provozuje mýtné na německých dálnicích.

Své nabídky mohou zájemci podat do 16. září. Obálky s nabídkami bude ministerstvo otevírat 19. září ve 12 hodin. Uchazeči budou podle podmínek soutěže vázáni svou nabídkou do poloviny roku 2006.

"Nabídky by měly být vyhodnoceny do konce října, a pokud se nevyskytnou nějaké stížnosti na průběh soutěže, mohla by být již v listopadu podepsána smlouva s vítězem. Ten pak začne s výstavbou systému," řekl Právu ředitel odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy Jiří Nouza.

O výši tarifů chce ministerstvo jednat s dopravci. Podle ministerstva mají být poplatky nižší než v Rakousku, kde se v průměru platí 22 eurocentů (necelých sedm Kč) za kilometr. Cena by však byla vyšší než v Německu, kde kilometr stojí 12 eurocentů, píše Právo.

Předpokládaný objem zakázky činí 11 miliard korun. Z toho pět miliard představují odhadované náklady na vybudování systému a dalších šest miliard stát podle předběžného odhadu zaplatí za služby. Podle zadávacího řízení se předpokládá, že vítěz soutěže bude pro stát systém zajišťovat až do roku 2017.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK