Studie: Prodej mobilů by měl do roku 2009 překročit miliardu kusů

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERDAM 20. července (ČTK) - Celosvětový prodej mobilních telefonů by měl do roku 2009 překročit miliardu kusů ročně. Nejběžnější spotřební elektronický přístroj by do té doby mělo používat 2,6 miliardy lidí. Oznámila to výzkumná firma Gartner.

Prodej mobilních telefonů se podle studie společnosti v roce 2009 zvýší na 1,04 miliardy kusů z předpokládaných 779 milionů v letošním roce. Letošní prognózu firma zvýšila z předchozích 750 milionů kusů kvůli překvapivě silné poptávce na začátku roku. V loňském roce se po celém světě prodalo 674 milionů mobilů.

"Mobilní telefon je nejrozšířenějším spotřebním přístrojem na planetě," prohlásil analytik firmy Gartner Ben Wood. Ročně se pro srovnání prodá zhruba 200 milionů osobních počítačů a 200 milionů televizorů.

Průměrná cena mobilního telefonu podle studie do roku 2009 klesne na 161 dolarů ze současných 174 dolarů. Přístroje přitom budou disponovat větší pamětí i lepšími displeji a digitálními fotoaparáty než současné modely. Ceny by se měly pohybovat v širokém rozpětí od 20 dolarů za základní modely po stovky dolarů za přístroje s počítačovými funkcemi.

Pro výrobce mobilních telefonů je stále důležitější asijsko-pacifický region. Jeho podíl na celosvětovém prodeji by se měl do roku 2009 zvýšit na třetinu ze současné čtvrtiny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK