Povinné účtenky mohou být podle senátorů zrušeny do konce srpna

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Povinnost podnikatelů vydávat účtenky ke každému nákupu nad 50 korun by mohla být zrušena již ke konci srpna. Navrhl to dnes senátní hospodářský výbor. Předloze by se měl Senát věnovat počátkem srpna.

Senátoři předpokládají, že sněmovna by pak mohla jejich záměr schválit na schůzi, která se uskuteční 16. srpna. Kritizovaná povinnost by tak mohla být ze zákona odstraněna do konce srpna.

Senátoři chtějí vyjít vstříc vládě, která povinnost zavedla a po dvou týdnech platnosti ji nyní chce zrušit. Povinnost vydat tištěnou nebo ručně psanou stvrzenku mají všichni podnikatelé od července a v případě opakovaného porušení jim hrozí pokuta až dva miliony korun. Návrh vlády, prohlásil před časem předseda vlády Jiří Paroubek, půjde v září do sněmovny. Senátoři chtějí celý proces urychlit.

Nová povinnost se v tichosti dostala do novely zákona o živnostenském podnikání a podle živnostníků tím od července výrazně zkomplikovala jejich podnikání. Podnikatelé hovořili o neúspěšném pokusu vlády o boj s šedou ekonomikou a bazírování na maličkostech.

O zrušení povinnosti vydávat povinně účty k nákupům nad 50 Kč se ve sněmovně již pokusila i opoziční ODS, ale neuspěla. ČSSD a komunisté ji přehlasovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK