Koruna oslabila na 30,25 Kč/EUR, k dolaru zpevnila na 25 Kč/USD

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Česká koruna od rána mírně oslabila o pět haléřů na 30,25 Kč/EUR. Důvodem jsou ztráty měn v celém středoevropském regionu, řekl ČTK Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna naopak posílila na 25 Kč za dolar, protože americká měna začala ztrácet vůči euru.

"Mírné zisky ze začátku týdne mizí a koruna se dostává až pod úroveň pátečního závěru," řekl Vlk. Nová data ani významnější události se dnes neočekávají, a kurz by tak měl být dál ve vleku ostatních měn střední Evropy.

Polský zlotý i maďarský forint dnes oslabují a mírnými ztrátami je následují i česká a slovenská koruna. Ve zbytku dne je však podle Vlka možná mírná korekce k silnějším hodnotám.

Americký dolar se nyní technicky obchoduje na slabší úrovni kolem 1,2085 USD/EUR. Investoři se již několik dní připravují na odpolední projev šéfa americké centrální banky Alana Greenspana o stavu tamní ekonomiky. "Očekává se potvrzení předchozích slov o dobré kondici amerického hospodářství," uvedl Vlk. Překvapivě jiný obsah projevu by se podle něj odrazil v kurzu dolaru.

Ve středním období Vlk očekává spíše mírné posilování americké měny pod hranici 1,2 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK