Stavební spořitelny za půl roku půjčily o 14 pct více než loni

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Češi si od stavebních spořitelen půjčují čím dál více peněz. Zatímco počet poskytnutých úvěrů za prvních šest měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2004 mírně poklesl, objem úvěrů vzrostl o téměř 14 procent na 19,9 miliardy korun. Roste i počet nově uzavřených smluv, z 280.000 v polovině roku 2004 na 353.000 ke konci června letošního roku, vyplývá ze statistik stavebních spořitelen.

Nárůst počtu nových klientů zaznamenaly všechny stavební spořitelny. Loňský pokles byl ale způsoben omezením státní podpory ke smlouvám z maximálních 4500 na 3000 korun. Smlouvu o stavebním spoření má v současnosti zhruba 5,8 milionu Čechů. "Statistiky potvrzují rostoucí zájem o financování. Pololetní bilance dokumentuje jak nárůst celkového objemu poskytnutých úvěrových prostředků na bydlení, tak i růst průměrné výše úvěru," řekl ČTK šéf Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Rostislav Trávníček.

Proti loňsku si zatím nejvíce polepšily Raiffeisen stavební spořitelna a stavební spořitelna Wüstenrot. Dařilo se ale i Modré pyramidě a ČMSS. Objem poskytnutých úvěrů u Stavební spořitelny České spořitelny spíše stagnoval a zbývající Hypo stavební spořitelna zaznamenala 38procentní pokles.

Češi ale stavební spoření stále využívají především jako výhodný způsob ukládání peněz, protože se státní podporou patří k nejvýhodnějším na trhu. Úvěry od stavebních spořitelen si v České republice bere jen zhruba třetina klientů, zbytek pouze spoří. V sousedním Německu, kde není státní podpora tak atraktivní, je tento poměr opačný a úvěr si bere 70 procent klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK