Vláda schválila schodek rozpočtu na příští rok 76,4 mld Kč

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 76,4 miliardy korun, což je o sedm miliard méně než letos. Na deficitu státního rozpočtu se shodla vláda, řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Kabinet prý rovněž schválil orientační limity příjmů a výdajů rozpočtu i jednotlivých kapitol.

Výdaje státu by se měly podle návrhu ministra financí Bohuslava Sobotky vyšplhat na 906,6 miliardy Kč a příjmy mají činit 830,2 miliardy korun. O jejich definitivní výši však vláda zřejmě rozhodne až v září.

Také část ministrů požaduje více peněz, než Sobotka jejich resortům navrhl. Například ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach řekl, že by potřeboval asi o šest miliard korun více. Například 1,5 miliardy korun mu zatím chybí na aktivní politiku zaměstnanosti.

Loni požadovaly resorty navíc kolem 45 miliard korun. Letošní dodatečné požadavky Sobotka zatím nevyčíslil, hovořil jen "o miliardách korun".

Útraty státu by měly být v příštím roce o 18 miliard korun vyšší než letos. Vláda by tak o šest miliard Kč překročila strop výdajů povolený Evropskou unií. Sobotka však tvrdí, že takto mírné překročení nebude Bruselu vadit. Na daních a pojistném chce vláda od občanů a firem vybrat proti letošku o 25 miliard korun více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK