Koruna oslabila k dolaru o 15 haléřů na 25,15 Kč/USD

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Česká měna k dolaru oslabila o 15 haléřů na závěrečných 25,15 Kč/USD. Pokles byl způsoben zpevněním americké měny na světových trzích. K euru koruna mírně oslabila o zhruba pět haléřů na 30,20 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Za ranním oslabením domácí měny stál vývoj na eurodolarovém trhu, který se negativně projevil v kurzech téměř všech středoevropských měn, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Nepříznivě na korunu podle něj korunu působil také vývoj v Polsku, kde investoři změnili náhled na budoucí vývoj úrokových sazeb a vyprodávali svá dluhopisová portfolia.

Z domácí ekonomiky nepřišly žádné nové zprávy. Kurz se již naprosto propadl do každoroční ospalé prázdninové atmosféry, která vydrží ještě měsíc, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Jedinou zprávou bylo schválení rámce rozpočtu, což na zahýbání s kurzem nestačilo," dodal Tomáš Vlk z Patria Online.

Oslabení koruny k dolaru bylo podle jeho slov hlavně zásluhou rostoucího dolaru, který na světových trzích získával po projevu šéfa americké centrální banky Fed Alana Greenspana. Ten potvrdil další růst sazeb v USA. Reakce trhu však nebyla nijak překotná, protože se podobná Greenspanova rétorika očekávala.

"Pro další dny až týdny čekáme spíš stagnaci až lehké posílení koruny v intervalu 30,00 až 30,25 Kč/EUR," uzavřela Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK