Americké akcie kvůli Greenspanovi a firemním ziskům klesají

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 20. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu obchodování snižovaly a na jejich pokles měl značný vliv komentář šéfa americké centrální banky. Důvodem k poklesu se ale staly i čtvrtletní výsledky hospodaření některých firem.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.622 bodů a proti úternímu závěru byl slabší o 0,2 procenta. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite vykazoval pokles v rozsahu 0,1 procenta a nacházel se v blízkosti 2170 bodů.

Guvernér americké centrální banky Alan Greenspan před členy výboru pro finanční služby řekl, že největší ekonomika světa je ve fázi silného růstu. Podle něj bude růst doprovázen jen nízkou inflací, což je kombinace, která pravděpodobně povede k dalšímu zvyšování základních úrokových sazeb.

Akcie klesaly také kvůli některým výsledkovým zprávám. Investory zklamal především Intel, který sice zvýšil zisk, ale kvůli problémům s výrobou nedokázal překonat odhady analytiků. Akcie proto oslabily o více než pět procent. Výrazný propad ale zaznamenaly akcie Yahoo!, rovněž kvůli výsledkům.

Nepříznivé zprávy se dostavily také z automobilového sektoru, kde o nečekané čtvrtletní ztrátě informovala největší světová automobilka General Motors. Světlou výjimkou byly akcie největší biotechnologické společnosti na světě, firmy Amgen. T totiž bez problémů odhady analytiků překonala.

Hlavní akciové indexy přesto neklesly o mnoho, protože jim pomáhalo zlepšení situace na trhu s ropou. Její cena se začala snižovat díky mírnějšímu čerpání zásob v amerických skladech. Už devátým týdnem v řadě se zvyšují zásoby destilátů, kam patří mimo jiné topný olej a nafta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK