Americké akcie ve středu zpevnily, pomohla levnější ropa

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 21. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve středu zvýšily, i když v průběhu dne kolísaly na obě strany od předchozího závěru a obchodníci hledali směr dalšího vývoje. Nakonec pomohla levnější ropa i komentář šéfa americké centrální banky, který byl zpočátku akciím spíše na obtíž.

Dow Jonesův index průmyslových akcií zpevnil o 42,59 bodu a den uzavřel nakonec růstem v rozsahu 0,40 procenta na úrovni 10.689,15 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 15,39 bodu a seanci zakončil vyšší o 0,71 procenta na 2188,57 bodu.

Akcie zpočátku oslabovaly v reakci na komentář guvernéra americké centrální banky Alana Greenspana. Ten v pololetním hodnocení stavu ekonomiky před členy Kongresu prohlásil, že ekonomika je ve fázi silného růstu, pro který je charakteristický i nízký růst inflace. Greenspan řekl, že je pravděpodobné i další zvyšování úrokových sazeb, což akciím příliš nesvědčí.

"On řekl, že bude dál zvyšovat úrokové sazby, a to Wall Street vystrašilo. Obecně je to ale povel k dalšímu růstu kurzů akcií," podotkl výkonný ředitel investiční společnosti Stephens Capital Management Warren Simpson.

Trh nakonec získal podporu v levnější ropě, která zlevnila po zprávě, že čerpání zásob surové ropy nebylo minulý týden tak výrazné, jak předpokládali analytici. Poklesu cen ropy prospělo i to, že v růstu pokračují zásoby topného oleje a nafty, na což se v poslední době zaměřuje nejvíce pozornosti.

Vysoké zisky si připsala společnost Amgen, což je největší biotechnologická společnost na světě. Ta v úterý uvedla, že její čtvrtletní zisk vzrostl o 38 procent, na což kurz akcií reagoval růstem o téměř 14 procent. Zklamala společnost Intel, jejíž akcie klesly zhruba o pět procent.

Na devizovém trhu se dolar vzdal části předchozích zisků, i když předpoklad dalšího růstu úrokových sazeb by ho měl podpořit. Měna se nedostala nad klíčové technické úrovně, a řada obchodníků se proto rozhodla inkasovat zisk a další sázky na růst dolaru dát zatím k ledu.

Dolar zpočátku reagoval na Greenspanův komentář podle očekávání silným růstem. Vyšší úrokové sazby totiž zvyšují atraktivitu měny a pokud Američané v srpnu opět základní úrok zvýší, dostane se na 3,50 procenta. To znamená, že by měl dolar o 100 procent vyšší úrokový výnos než česká měna. Ve srovnání s eurem by byl jeho výnos o 75 procent vyšší.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2148 USD a oslabil tak z předchozích 1,2036 USD, kde byl v úterý večer v New Yorku. Na paritě s japonským jenem zůstal prakticky beze změn na 112,70 JPY, zatímco euro k jenu zvýšilo kurz na 136,92 ze 135,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK