Martínek:Veřejnou zakázku už nebude možné vypsat na určitou firmu

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. července (ČTK) - Výběrové řízení na veřejnou zakázku už nebude možné díky novému zákonu směřovat na jednu konkrétní firmu. Novinářům to řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který ve středu schválila vláda, by měl začít platit od 1. ledna 2006. Projednat ho ještě musí parlament.

Zákon zakazuje jakékoliv konkrétní odkazy na obchodní značky nebo označení příznačná pro jednoho dodavatele. "Zadání veřejné zakázky musí být natolik obecné, aby se do veřejné zakázky mohl přihlásit každý," řekl vedoucí legislativně právního odboru MMR David Dvořák. Dodal, že například i kvalifikační požadavky musí být stanoveny přiměřeně veřejné zakázce. "To znamená, ani ne příliš měkce nebo tvrdě, aby například byly vyloučeny malé subjekty," doplnil Dvořák.

Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví však i nový zákon zneužití kritérií, na jejichž základě se v tendru vybírá nejvhodnější firma, stále umožňuje. Podle svazu tak i nadále může zadavatel nastavit kritéria tak, aby zvítězila vybraná společnost či skupina firem. Vyřešena není podle svazu ani odborná způsobilost zadavatelů.

Nový zákon dává dodavatelům podle Dvořáka velký prostor. V případě, že budou mít pochybnosti o výběrovém řízení, budou se moci s námitkami obrátit na zadavatele. Když jim nevyhoví, mohou se obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, uvedl Dvořák.

Novými prvky ve veřejné zakázce budou elektronické aukce, tedy plně automatizovaný způsob hodnocení nabídek, a elektronické řízení pro běžné nákupy. Právě elektronizace má podle ministerstva přispět k větší transparentnosti a úsporám při zadávání veřejné zakázky. "Podle zahraničních zkušeností může používání elektronických aukcí přinést cenové úspory v rozsahu deset až 20 procent, v krajních případech až 50 procent," uvádí MMR.

K základním principům navrhovaného zákona také patří zavedení možnosti zadávání pomocí tzv. společných nákupních subjektů. Užitečné může být toto ustanovení pro menší zadavatele, zejména menší obce, pro které může zakázku zadat tzv. centrální zadavatel. Tím může být například kraj nebo velké město.

Nový zákon rozlišuje podle výše ceny veřejné zakázky nadlimitní, podlimitní a malého rozsahu. Například u stavebních prací je nadlimitní zakázkou ta, jejíž hodnota je vyšší než 186,713 milionu korun. V takovém případě musí být zakázka zveřejněná ve věstníku EU. U podlimitních zakázek stačí zveřejnění pouze v České republice, platí pro ně také jednodušší prokazování kvalifikace nebo kratší lhůty. Pro veřejnou zakázkou malého rozsahu je stanoven limit dva miliony korun. Limity se budou na úrovni EU měnit každé dva roky.

Dosavadní zákon, který platí od loňského května, musela Česká republika přijmout kvůli vstupu do EU. Hlavním důvodem bylo ustanovení, že české firmy již nemohou být zvýhodněny před společnostmi z dalších zemí unie. Kdyby vláda přijetí zákona nestihla, nesměla by republika čerpat peníze z evropských fondů.

V současné době ale zákon již nevyhovuje novým evropským směrnicím pro veřejné zakázky. Počet zásahů do současného zákona by byl podle MMR tak velký, že by se stal nepřehledný. Proto vznikl zcela nový zákon. Podle ministerstva bude jednodušší a přehlednější než současná norma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK