Ruzyní za půl roku prošlo 4,85 mil lidí, o 15 pct víc než loni

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. července (ČTK) - Pražské letiště v Ruzyni odbavilo v prvním pololetí 4,85 milionu lidí, což je o 15 procent více, než loni. V samotném červnu počet cestujících stoupl o 14 procent na rekordních 1,07 milionu, uvedla mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková.

Pro srovnání například letiště Amsterdam Schiphol ohlásilo za minulý rok nárůst počtu odbavených pasažérů o 6,5 procenta, Madrid stejně jako Kodaň 7,5 procenta, Curych 1,3 procenta a Brusel 2,8 procenta.

Letiště má podle náměstka generálního ředitele Petra Hlouška nejsilnější měsíce, kterými jsou červenec, srpen a září, teprve před sebou. Hloušek očekává, že za celý letošní rok přepraví přes deset milionů lidí, což odpovídá počtu všech obyvatel ČR.

Počet pohybů letadel v Ruzyni od ledna do června stoupl o 18,4 procenta na 76.793 vzletů a přistání. V červnu to bylo 15.054 pohybů, tedy v průměru přes 500 denně. Objem přepraveného nákladu v červnu poklesl o 13,1 procenta na 3812,5 tuny.

Letiště Ruzyně provozuje Česká správa letišť. Podnik staví nový terminál za 8,5 miliardy korun, jehož část začne sloužit v srpnu a hlavní odbavovací hala začátkem příštího roku. Připravuje navíc výstavbu nové ranveje, která se má začít stavět v roce 2007 a má stát pět až sedm miliard.

Řízením státního podniku ČSL je nyní pověřena dosavadní ekonomická náměstkyně Hana Černochová. Výkonem funkce ji pověřil ministr dopravy poté, co v úterý odvolal z funkce generálního ředitele Martina Kačura kvůli ekonomickým problémům předchozího vedení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK