Agrární komora: Zemědělci mohou kvůli cenám obilí přijít o miliardy

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. července (ČTK) - Zemědělcům se nelíbí ceny, které jim nabízejí obchodníci za obilí z letošní sklizně. Jsou prý extrémně nízké a za náklady na výrobu zaostávají o pětinu až čtvrtinu. Prezident Agrární komory Jana Veleba řekl, že při této cenové úrovni by přišli farmáři na příjmech řádově o šest až sedm miliard korun. Podle obchodníků ceny srazila loňská rekordní úroda a část obilí stále zůstává na skladech z loňska.

Šéf Agrární komory tvrdí, že ceny jsou na celém území republiky prakticky stejné, zhruba 2000 korun za tunu krmného obilí, a 2300 až 2500 korun za tunu potravinářské pšenice. První reakcí zemědělců je to, že začínají vyvážet do Německa do Rakouska, kde dostanou za obilí více. Jde ale spíš o krátkodobou záležitost.

Komora kvůli situaci na trhu s obilím, kterou považuje za vážnou, žádá od státu hladký průběh intervenčního nákupu. Ten za cenu 101 euro (asi 3000 korun) za tunu potravinářské pšenice odčerpává přebytky z trhu. Při loňské sklizni se výkup, který podle pravidel EU začíná od 1. listopadu, potýkal s nedostatkem skladů.

"Musíme se také vážně zabývat otázkou postavení skladů, které by byly v našich rukou," uvedl Veleba. MZe chce od příštího roku podpořit zemědělce při budování skladovacích kapacit pomocí fondů EU.

Podle odhadu ČSÚ se letos sklidí asi 7,3 milionu tun obilovin, což je proti loňské vysoké úrodě pokles o 0,9 milionu tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK