Americké akcie po výbuších v Londýně a revalvaci v Číně klesly

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 21. července (ČTK) - Americké akcie v první polovině čtvrtečního obchodování oslabovaly půlprocentním tempem vlivem nových explozí v londýnské veřejné dopravě. Zprávy z Londýna smazaly mírně pozitivní dopad revalvace čínské měny.

Dow Jonesův index třiceti nejvýznamnějších titulů klesl v poledne newyorského času o 0,5 procenta na 10.632 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil rovněž o polovinu procenta na 2177 bodů.

Čtyři malé výbuchy v londýnském metru a autobusové dopravě sice nezpůsobily významnější škody a zranění, zvýšily obavy investorů z pokažení příznivě naladěného ekonomického prostředí. Exploze byly ozvěnou série smrtících útoků v Londýně před dvěma týdny.

Na výbuchy reagovaly poklesem zejména akcie leteckých přepravců a cestovních kanceláří. Odvětvový index letecké přepravy klesl o tři procenta.

Pozitivní vliv na trh mohl mít před výbuchem v Londýně krok Číny, která dnes revalvovala jüan o 2,1 procenta a navázala jej místo dolaru na koš měn. To sice zvýšilo náklady dovozců jako Wal-Mart, mohlo by to však zlepšit vyhlídky těch, kteří vyvážejí do Číny svou produkci. Mezi nimi je například výrobce těžkých strojů Caterpillar, jeho akcie však dnes klesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK