Ropa po explozích v Londýně prohloubila pokles

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 21. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích ve čtvrtek ztratily téměř dolar a americká lehká ropa se propadla k hranici 57 dolarů za barel. Ropu stahovaly dolů nejprve středeční údaje o růstu zásob topného oleje a nafty v USA. Pokles se odpoledne prohloubil po nových explozích v londýnské veřejné dopravě.

Barel americké lehké ropy se v závěru prodával za 57,10 dolaru a proti středě ztratil 92 centů. Ve druhé polovině obchodování v New Yorku se cena dostala až na 56,50 dolaru. Cena severomořské ropy Brent klesla o 70 centů na 55,95 USD za barel.

Ropa po menších explozích v Londýně oslabila, avšak mírněji než po útocích před dvěma týdny. "To, že v důsledků explozí zjevně nedošlo k žádným zraněním, mělo na ceny ropy mnohem menší dopad než 7. července," řekl agentuře Reuters Christopher Bellew z makléřské firmy Bache Financial. Incident však obnovil obavy z dopadu bezpečnostní situace na světový ekonomický růst.

Ceny ropy se tento týden začaly snižovat poté, co hurikán Emily nenabral směr ohrožující americká ropná zařízení u Mexického zálivu. Ve středu je strhla dolů zpráva o prudkém růstu zásob topného oleje a nafty a údaje o pouze mírném poklesu ropných zásob. Ropa ještě nedávno zdražovala hlavně kvůli obavám o nedostatečné zásobování topným olejem v zimním období.

Reakce ropného trhu na dvouprocentní revalvaci čínské měny byla nejednoznačná. V krátkodobé perspektivě může tento krok zvýšit čínskou poptávku, dlouhodobě by však mohl ekonomiku Číny utlumit, protože sníží konkurenceschopnost čínského exportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK