Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o 38 procent na 3,7 miliardy USD

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SEATTLE 22. července (ČTK) - Největší světový výrobce programů, americká společnost Microsoft, hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem 3,7 miliardy dolarů (asi 92 miliard Kč). To je meziroční vzestup o 38 procent. Tržby vzrostly o devět procent na 10,2 miliardy USD. Podnik částečně těžil z daňových výhod.

Za růstem zisku stojí i vysoká poptávka po osobních počítačích, které využívají software Microsoftu, převážně operační systém Windows a další programy. Microsoft ale nastínil výhled do budoucna, který nenaplnil odhady analytiků, a kurz akcií firmy se vydal dolů asi o dvě procenta.

Zisk na akcii činil 34 centů a zvýšil se z předchozích 25 centů před rokem. Výsledek je tedy asi o šest centů lepší, než čekal Wall Street. Pokud by se nebraly v úvahu daňové výhody a výdaje na právní spory a zaměstnanecké akcie, zisk na akcii byl o cent nižší. I to je však o dva centy lepší výsledek, než se čekalo na trhu.

Za celý finanční rok, který Microsoftu skončil 30. června, se tržby zvýšily zhruba o osm procent na 39,8 miliardy dolarů. To je ale nejslabší růst od roku 1986, kdy Microsoft poprvé umístil své akcie na veřejné trhy.

Analytik Alan Davis z investiční společnosti McAdams Wright Ragen podotýká, že investory zneklidnily vyhlídky na současné čtvrtletí, čehož dokladem je i poměrně výrazný pokles akcií firmy po oznámení výsledků. V minulých třech dnech těsně před oznámením výsledků akcie výrazně vzrostly, což svědčí o tom, že na trhu se čekaly lepší vyhlídky.

Nový finanční ředitel Microsoftu Chris Liddell ale investory zklidňuje a tvrdí, že podnik se v tomto finančním roce opět vrátí k dvoucifernému růstu tržeb. "Z fiskálního roku 2005 jsme vyšli s osmiprocentním růstem tržeb, ale uvidíte, že na příští rok zvýšíme odhad růstu na deset až 12 procent," řekl Liddell, který do Microsoftu přišel ze společnosti International Paper.

Liddell řekl, že Microsoft dostane vzpruhu, jakmile začne prodávat příští generaci herní konzoly Xbox 360. Ta se objeví na trhu zřejmě ještě v letošním roce. Microsoft sází rovněž na nový databázový software a nový operační systém Longhorn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK