Britská ekonomika roste nejpomaleji za 12 let

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 22. července (ČTK) - Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta, což je stejné tempo růstu jako v prvním čtvrtletí. Oznámil to britský Úřad pro národní statistiku. Země tak nyní vykazuje nejslabší růst hospodářství za posledních 12 let.

Ve druhém čtvrtletí se dále zhoršila situace zpracovatelského sektoru, který upadl do recese. Celkový výsledek tak nestačil ani na to, aby splnil odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že HDP vzroste o 0,5 procenta. Meziročně tak ekonomika vykazuje růst v rozsahu 1,7 procenta, což je nejméně od prvního čtvrtletí 1993, kdy v zemi končila recese.

Kurz libry na čerstvé údaje ale příliš nereagoval a krátce po zveřejnění dat se vůči dolaru prodávala v kurzu 1,7526 USD. To je jen mírné oslabení z předchozích 1,7533 USD, kde byl kurz britské měny těsně před zveřejněním čísel.

Nejnovější údaje zřejmě posílí očekávání, že britská centrální banka na příštím zasedání svého měnového výboru v srpnu sníží základní úrokovou sazbu. Zvlášť po zveřejnění dalších údajů z tohoto týdne, které ukázaly, že téměř polovina bankéřů chtěla v červenci sazby o čtvrt procentního bodu snížit.

Roční tempo růstu je mnohem slabší než 2,55 procenta, což je údaj, který na druhé čtvrtletí ve své inflační zprávě v květnu předpověděla Bank of England. Údaje naznačují, že ve druhém čtvrtletí růst ekonomiky nejvíce táhly služby. Ty se na přitom na ekonomické aktivitě podílejí nejvíce, zhruba třemi čtvrtinami.

V rámci služeb si nejlépe vedla kategorie hotelů, distribuce a restauračních zařízení, kde růst činil půl procenta. Meziročně dosahuje růst v této kategorii 0,9 procenta, což je i tak nejméně za deset let. Zpracovatelský sektor o 0,7 procenta klesl, ačkoliv už v prvním čtvrtletí zaznamenal pokles o 0,9 procenta.

"Už jsme věděli, že ty údaje nebudou dobré, takže to není moc velké překvapení. Srpnové snížení sazeb už díky zveřejnění zápisu z jednání bankovní rady bere trh v úvahu," uvedla ke slabé reakci libry ekonomka Sarah Hewinová z American Express Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK