Kandidát na šéfa ÚOHS Pecina se vzdal členství v ČSSD

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. července (ČTK) - Kandidát na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina se vzdal ve čtvrtek členství v ČSSD. Tímto okamžikem považuje diskuse o politických vazbách za bezpředmětné. Uvedl to v prohlášení zaslaném ČTK. S funkcí předsedy ÚOHS je podle zákona neslučitelné členství v politické straně nebo v politickém hnutí.

Pecinu do čela úřadu navrhla ČSSD a vláda ve středu návrh přijala. Výhrady proti výběru měl například předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, jehož strana náměstka nepodpořila. Prezident Václav Klaus, který o případném jmenování Peciny rozhodne, ve čtvrtek kritizoval premiéra Jiřího Paroubka za to, že se o rozhodnutí vlády dozvěděl až z médií.

Pecina dnes uvedl, že funkci šéfa ÚOHS vnímá jako apolitickou a diskuzi v politické rovině nechce komentovat. "Nevím, jak probíhala komunikace mezi předsedy politických stran a neznám způsob, jakým byl vyrozuměn pan prezident. Já jsem o svém možném jmenování jednal pouze s předsedou vlády a ministrem průmyslu a obchodu," uvedl.

V komentářích v dnešním tisku například zazněla kritika Pecinovy podpory těžkého průmyslu či společnosti ČEZ, ve které je členem dozorčí rady. Pecina v prohlášení uvedl, že odmítá spekulace, že by v případě jmenování nebyl schopen plnit funkci dostatečně nezávisle vzhledem k dosavadní angažovanosti v některých podnicích.

"Ve své praxi jsem vždy hájil zájmy, které příslušely do mně svěřené kompetence. Budu-li prezidentem republiky do funkce jmenován, ukončím svou činnost ve všech společnostech, kde jako zástupce státu působím," uvedl. Pecina je v současné době předsedou představenstva státní společnosti Osinek, vlastníka Vítkovice Steel a členem představenstev státních firem ČEZ a ČEPS. Náměstek také uvedl, že znalosti z působení ve velkých energetických firmách považuji spíše za výhodu.

Pecina ve čtvrtek uvedl, že ve svém možném novém působišti by se chtěl zaměřit na ochranu malých podniků před silnými společnostmi a dbát na dodržování správních lhůt, které úřad podle něj nedodržuje. Antimonopolní úřad by měl podle Peciny fungovat jako obdobné instituce ve standardních evropských ekonomikách. "Musí vycházet z rozumné aplikace evropské legislativy a jeho rozhodování musí být transparentní," uvedl.

Prezident Klaus ve čtvrtek uvedl, že osobně proti Pecinovi nic zásadního nemá. Je však prý zděšen ze způsobu, jakým jej vláda, a především předseda vlády, staví před rozhodnutí. Podivoval se nad tím, že se takovou informaci dozvěděl ze sdělovacích prostředků. Mluvčí vlády Lucie Orgoníková v reakci na Klausova slova uvedla, že Paroubek prezidentovi jméno kandidáta na šéfa ÚOHS řekl 21. června.

Pokud Klaus Pecinu jmenuje, nahradí současného předsedu úřadu Josefa Bednáře od začátku září, kdy končí Bednářovi šestileté funkční období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK