Akciový index burzy PX-D potřetí v týdnu vylepšil rekord

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. července (ČTK) - Pražská burza se po čtvrtečním útlumu opět těšila zájmu kupců, kteří vytáhli akciový trh na další rekord. Nejvýdělečnější byly akcie Unipetrolu a Komerční banky. Užší cenový index PX-D získal 0,47 procenta na 3078,5 bodu a potřetí v týdnu vylepšil maximum. Hlavní index PX 50 pak přidal 0,68 procenta na 1247 bodů.

Unipetrol posílil o 4,56 procenta na 151,39 koruny, což makléři připisovali spekulacím na firemní výsledky a vypořádání s menšinovými akcionáři. "Za silným zájmem investorů stojí nejpravděpodobněji pozitivní očekávání nadcházejících zveřejňovaných hospodářských výsledků resp. navýšení odkupní ceny Unipetrolu od PKN Orlen," míní Radomír Vach ze společnosti Cyrrus.

Nový většinový majitel Unipetrolu PKN Orlen nabídl zbylým podílníkům vyrovnání 103 korun na akcii. Návrh, který byl hluboko pod očekávání trhu, ovšem zamítla Komise pro cenné papíry. "Během pondělí se očekává nová cenová nabídka povinného odkupu," řekl Pavel Sudek z Atlantik FT.

Po dlouhodobém tápaní přilákala větší zájem Komerční banka a zpevnila o 3,08 procenta na 3178 korun. Podle statistiky Patria Finance akcie KB oslabily v posledních šesti měsících o takřka desetinu, zatímco trh vydělal více než 20 procent.

Český Telecom přes slabší než očekávané výsledky hospodaření posílil o 0,28 procenta na 461,8 koruny. Někteří obchodníci to přisuzovali zprávě, že firma po ukončení povinné nabídky na odkup akcií minoritních akcionářů zváží výplatu dividendy. Nabízená cena v odkupu činí 456 korun za akcii, takže se nečeká velký zájem.

Investoři zobchodovali akcie za letos silně podprůměrných 2,7 miliardy korun po předešlých 5,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK