Britskou automobilku Rover koupila čínská Nanjing Automotive

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 22. července (ČTK) - Zkrachovalou britskou automobilku MG Rover koupila čínská firma Nanjing Automotive. Tu jako kupce vybrala ze tří nabídek poradenská a auditorská společnost PricewaterhouseCoopers, která je od dubna nuceným správcem Roveru.

Nucený správce večer podle agentury AP oznámil, že Nanjing Automotive koupila aktiva MG Rover Group a také jeho dceřinou firmu na výrobu motorů Powertrain. Britským dělníkům tak svitla naděje na alespoň částečné obnovení výroby v továrně Longbridge u Birminghamu.

Konkurentem Nanjing Automotive v usilování o Rover byla největší čínská automobilka Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC). Ta tento měsíc podala nabídku na převzetí MG Rover společně s bývalým šéfem evropských aktivit společnosti Ford Martinem Leachem. O dvě části Roveru se rovněž ucházel britský podnikatel David James.

MG Rover v dubnu kvůli vysokému zadlužení vyhlásila bankrot a uzavřela továrnu ve městě Longbridge, kde tak zaniklo na 5000 pracovních míst. Pádem Roveru skončila činnost poslední velké automobilky v Británii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK