Evropští turisté opouštějí Egypt, většina však zůstává

24.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VÍDEŇ/PAŘÍŽ/MOSKVA/ 24. července (ČTK) - Stovky evropských turistů se předčasně vracejí z Egypta, kde si sobotní teroristické útoky vyžádaly na 90 mrtvých, včetně jednoho Čecha. Tisíce ostatních však zůstávají a další za nimi podle plánů svých zájezdů odlétají. A to přesto, že některé vlády od cest do oblasti odrazují.

Na letišti v Praze-Ruzyni v noci přistál speciál Českých aerolinií se stovkou turistů, kteří se rozhodli vrátit. V oblasti podle odhadů dále pobývá 1500 až 2000 českých občanů.

Na pařížské letiště Roissy ráno dorazil charterový let s 219 cestujícími, další letouny s navrátilci se zde očekávají v průběhu dne. Egyt navštěvuje ročně na 300.000 Francouzů.

Také do Vídně se již vrátilo 150 Rakušanů, kteří se v Egyptě již necítili bezpečně. Stejný důvod k návratu uvedlo na 260 Švýcarů.

Představitelé ruského turismu potvrdili, že na dnes plánovaný let do Šarm aš-Šajchu nebyl v důsledku tamních atentátů zrušen, přestože při nich byl zraněn i jeden Rus. Jen málo lidí prý požádalo o změnu destinace, hlavně do Turecka a Tuniska.

Počítá se s odlety i dalších turistických letů, kterých je týdně z Moskvy až 18. V Egyptě je nyní 3000 až 4000 ruských turistů. Mluvčí ministerstva cestovního ruchu uvedl, že Moskva nevyzve obyvatele, aby do Egypta nejezdili. "To by vyhovovalo teroristům," vysvětlil.

Také Dánsko se rozhodlo nenabádat své občany k odchodu z Egypta, přestože mezi zraněnými byli dva Dánové. Zrušit cesty do oblasti však doporučila obyvatelům švédská vláda. Stejně postupoval Řím, kam se dnes z Šarm aš-Šajchu vrátilo 12 zraněných Italů. Italské cestovní kanceláře hlásí početné rušení rezervací a letů do Egypta.

V Egyptě panují obavy, že atentáty mohou mít na turistiku citelný dopad. Turistika je pro egyptskou ekonomiku klíčovým odvětvím, které se živí značnou část obyvatel.

Podle analytika Jaromíra Beránka počet českých turistů, kteří letos navštíví Egypt, klesne kvůli sobotním útokům až o pětinu. Původně se očekávalo, že zemi navštíví 160 až 165 tisíc Čechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK