Americké akcie uzavřely týden mírným růstem, dolar oživil k jenu

24.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 24. července (ČTK) - Americké akcie zakončily týden mírným růstem, především díky zpevnění akcií energetického sektoru, ovlivněného závěrečným prudkým výstupem cen ropy. Trh technologických akcií však zatížily poklesy nejvýznamnějších titulů Microsoft a Google. Na devizovém trhu dolar vůči japonskému jenu po čtvrtečním propadu oživil, trh zvažuje dopady revalvace čínské měny.

Dow Jonesův index třiceti nejvýznamnějších akcií stoupl v závěru o 0,22 procenta na 10.651,18 bodu. Index technologického trhu Nasdaq získal 0,05 procenta a skončil na 2179,74 bodu. Za celý týden Dow Jones stoupl o 0,1 procenta a Nasdaq získal jedno procento.

Newyorskou burzu z počáteční slabosti vytrhl ve druhé polovině pátečního obchodování prudký výstup cen ropy o zhruba dolar a půl. Díky tomu získaly akcie ropných koncernů jako Exxon Mobil a Chevron. S pomocí příznivých výsledků rovněž rostly akcie firem obsluhujících ropná pole jako Schlumberger a Halliburton.

Akcie Microsoftu naopak klesly o 2,9 procenta a Google oslabil o 3,7 procenta. Čtvrtletní výsledky obou firem byly lepší, než se čekalo, jejich výhledy tržeb však zklamaly.

Dolar získal zpět část čtvrtečních ztrát k jenu, který reagoval prudkým růstem na to, že Peking zrušil pevné navázání měny na dolar. Investoři nyní udělali krok vzad, aby zvážili dopady čínského kroku na měny a globální ekonomiku, a také proto, že řada podrobností ohledně čínské měny je dosud nejasná.

Dolar k jenu nakonec stoupl na 111,32 JPY ze čtvrtečního závěru 110,19 JPY. Euro k dolaru klesalo, takže japonská měna vůči euru oslabila jen mírně na 134,26 JPY z předchozích 134,16 JPY. Dolar k euru stoupl na 1,2059 USD ze čtvrtečních 1,2175 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK