Čínská revalvace je podle centrální banky jen počáteční krok

24.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING 24. července (ČTK) - Čtvrteční revalvace čínské měny o 2,1 procenta je jen počátečním krokem v postupné úpravě kurzového režimu, řekl v sobotu šéf čínské centrální banky Čou Siao-čchuan. Toto opatření zmírnilo globální obchodní nerovnováhy, na obchodní deficit se Spojenými státy však významnější vliv mít nebude, dodal guvernér Lidové banky Číny.

"Přistoupili jsme k počáteční dvouprocentní adaptaci úrovně směnného kurzu," řekl v čínské státní televizi. Dodal, že centrální banka bude v procesu reformy kurzového režimu uplatňovat postupný přístup.

Čou se vyjádřil dva dny poté, co Peking revalvoval jüan a ukončil více než deset let platnosti pevného kurzu k dolaru. Čína zároveň zrušila navázání kurzu na dolar a nahradila ho napojením na koš měn s možností každodenních malých změn kurzu.

Obchodní partneři v čele s USA k podobnému kroku Čínu vyzývali již dlouho. Kurz jüanu je totiž podle nich výrazně podhodnocený, což usnadňuje čínským vývozcům prodej zboží v zahraničí. Ekonomové se od čtvrtka dohadují, jakým tempem bude Peking nyní postupovat a zda využije zvýšenou pružnost k dalšímu zhodnocení měny.

Čou uvedl, že revalvace pomůže vyrovnat globální obchodní nerovnováhy. "Po změně kurzu by zřejmě exportní firmy měly zvýšit své ceny. To pomůže korigovat nerovnováhy v globálním obchodě," řekl guvernér.

Za důvod odchodu od navázání na dolar Čou označil to, že americká měna v poslední době příliš kolísá, zčásti kvůli velkému obchodnímu deficitu. Podle něho však revalvace na americký schodek, který loni dosáhl rekordních 617,6 miliardy dolarů, větší vliv mít nebude. Podobný názor nedávno vyjádřil i guvernér americké centrální banky Alan Greenspan.

"Revalvace obchodnímu deficitu USA pomůže, tento efekt však bude kvůli obrovskému rozsahu americké ekonomiky mimořádně malý," řekl Čou. Americký deficit s Čínou loni činil 162 miliard dolarů.

Čínský list China Business v sobotu uvedl, že Peking zvažoval pětiprocentní revalvaci. Od ní však upustil v obavách z ohrožení domácích firem levnějšími dovozy a z vyvolání deflačního poklesu cen.

Pětiprocentní revalvace by podle listu snížila ekonomický růst Číny o 1,4 procentního bodu, tedy asi na osm procent. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt Číny vzrostl meziročně o 9,5 procenta. Vyšší revalvace měny by také snížila inflaci o 1,4 procentního bodu, to znamená téměř na nulu z červnových 1,6 procenta, uvedl China Business.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK