Izraelská Teva jedná o koupi amerického výrobce léků Ivax

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TEL AVIV 25. července (ČTK) - Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries potvrdila, že jedná s americkým výrobcem generických kopií bývalých patentovaných léků Ivax o převzetí a vzájemném spojení. V rekordní izraelské akvizici by vznikl jeden z největších výrobců generických přípravků na světě a český závod Ivaxu v Opavě by získal nového vlastníka.

O jednání mezi oběma firmami poprvé informoval list New York Times. Ten uvedl, že Teva chce koupit Ivax za zhruba 7,5 miliardy dolarů.

Teva ve sdělení oznámila, že jednání se vedou, ale záruka dohody není. Další sdělení zveřejní firma až v případě dohody nebo zrušení rozhovorů. Podle newyorského listu by mohla být dohoda oznámena již dnes a Teva by mohla za akcii Ivaxu zaplatit 26 dolarů, tedy přirážku 14 procent k páteční ceně.

Teva je největší firmou obchodovanou na izraelském veřejném trhu a její tržní hodnota dosahuje téměř 20 miliard dolarů. Po zveřejněném prohlášení akcie Tevy klesly o 2,5 procenta.

V Opavě působí česká pobočka Ivaxu, společnost s ručením omezením Ivax Pharmaceuticals, někdejší Galena. Američané do podniku majetkově vstoupili v roce 1994 a od roku 2003 jsou jeho jediným vlastníkem

Ivax-Pharmaceuticals má kolem 1200 zaměstnanců a vyrábí farmaceutické přípravky, chemické substance, rostlinné výtažky a nápojové přísady. Asi 70 procent produkce jde na vývoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK