SABMiller chce vytěsnit z Plzeňského Prazdroje drobné akcionáře

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 25. července (ČTK) - Majoritní vlastník Plzeňského Prazdroje, světová dvojka SABMiller, chce vykoupit od zhruba 56.000 drobných akcionářů zbylých 3,1 procenta akcí. Za tisícikorunovou akcii dostanou 17.686 korun, za cenný papír s nominální hodnotou deset korun obdrží 177 Kč. V případě, že čtvrteční řádná valná hromada Prazdroje schválí navrženou dividendu z loňského zisku, zvýší se cena o 1000 resp. deset Kč.

Vytěsnění minoritních držitelů akcií, které umožňuje držitelům více než 90 procent akcií podniků novela Obchodního zákoníku, schválí mimořádná valná hromada Prazdroje 26. srpna. Řekl to mluvčí největšího středoevropského pivovaru Alexej Bechtin. Ukončení převodu akcií se očekává v průběhu října.

"Cenu navrhl nezávislý znalec ve spolupráci s renomovanou auditorskou firmou Deloitte & Touche. Částku potvrdil další odborný posudek, který na zvláštní žádost představenstva vypracovala společnost Ernst&Young Evaluations," uvedl mluvčí.

Plzeňský Prazdroj měl za loňský fiskální rok (duben 2004 až konec března 2005) čistý zisk 2,96 miliardy korun, o rok dříve to bylo 2,83 miliardy. Tržby podniku se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 13,1 miliardy korun. O výplatě dividend rozhodne řádná valná hromada, která se koná tento čtvrtek. Agentura Reuters dnes uvedla, že Prazdroj vyplatí za loňský rok dividendy v celkové výši 1,91 miliardy (1000 Kč/akcii). "Tuto informaci nemohu potvrdit, dividendu bude navrhovat a schvalovat až čtvrteční řádná valná hromada," uvedl Bechtin.

Podle experta na kapitálové trhy Romana Minárika sice výkupní cena akcií vypadá jako vysoká, ale vzhledem k aktuální výši čistého zisku a necelým dvěma miliardám základního kapitálu měla pohybovat kolem 30.000 korun. "U nás je problém, že chybí definice přiměřené ceny a znalecké posudky se tak liší o stovky procent," uvedl. Navíc znalci snižují cenu tím, že od ní odečítají rizika, která u tak stabilní a bezpečné firmy jako je Prazdroj nehrozí. V Německu a Rakousku podle něj existují soudní judikáty, které nařizují, že akcionář si za získanou sumu musí mít možnost pořídit alternativní investici se stejným výnosem, přičemž se počítá že celý čistý zisk bude rozdělen na dividendy.

Prazdroj loni prodal 9,7 milionu hektolitrů piva, o 200.000 hektolitrů více než předloni. Domácí prodej zůstal na úrovni roku 2003, tedy na osmi milionech hektolitrů. Prodej v zahraničí vzrostl o 13 procent a dosáhl 1,7 milionu hektolitrů. Licenční výroba na Slovensku, v Polsku a Rusku poprvé překročila jeden milion hektolitrů ročně.

Hlavním akcionářem Prazdroje je Pilsner Urquell Investments B.V., kterou stoprocentně ovládá SABMiller plc. Podnik má zhruba 56.000 drobných akcionářů. Vysoké číslo je dáno fúzí Plzeňského Prazdroje, Pivovaru Radegast a Pivovaru Velké Popovice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK