Na burze dopoledne posílily akcie Unipetrolu o 3,6 procenta

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. července (ČTK) - Akcie Unipetrolu dopoledne posílily o 3,6 procenta na 156,8 koruny, což bylo nejvíce ze všech předních emisí pražské burzy. Podle obchodníků se v souvislosti s Unipetrolem neobjevila žádná nová informace. Celý trh vyjádřeno indexy zahájil týden růstem. Hlavní PX 50 zpevnil o 0,4 procenta na 1252 bodů a užší PX-D si polepšil o 0,39 procenta na 3090,5 bodu.

Silný výkyv Unipetrolu byl podle Dušana Jalového z HVB Bank zaviněn spíše prázdninovou náladou na trhu spojenou se slabou účastí investorů, kdy pro větší cenový výkyv stačí malý obchodní pokyn. "Zatím není na trhu žádná nová informace," řekl.

U Unipetrolu investoři dnes vyčkávají novou nabídku odkupu od většinového vlastníka PKN Orlen pro menšinové vlastníky. Minulý návrh 103 korun zamítla Komise pro cenné papíry. Podle analytiků i další návrh bude pod tržní cenou, což bude vyjadřovat, že PKN chce nechat Unipetrol obchodovaný na burze.

Z dalších firem se dařilo bankám. Akcie Erste Bank vyrostly o jedno procento na 1283 korun a Komerční banka pokračovala v oživení z konce minulého týdne a přidala 0,9 procenta na 3206 korun. Analytici Deutsche Bank zvýšili doporučení pro akcie KB na stupeň "kupovat" z předchozího "držet".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK