Koruna v poklidu mírně posílila na 30,17 Kč/EUR a 25 Kč/USD

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. července (ČTK) - Česká měna v pondělí při poklidném obchodování mírně posílila. K euru zpevnila asi o tři haléře na závěrečných 30,17 Kč za euro, vůči dolaru se během dne posunula o pět haléřů na 25 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Počátek tohoto týdne byl ve znamení klidu. Z domova se koruna události nedočkala. Impulz nepřinesl ani region, ačkoli samotný polský zlotý dnes posiloval," popsal obchodování analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička.

"Na devizových trzích se dnes doslova a do písmene neděje nic," souhlasila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Tento stav je podle ní vlastně neobvyklý. "Tento klid může také signalizovat, že se blíží změny, kdy se všechny podstatné kurzy dají do pohybu naráz," podotkla.

Klidné obchodování se ale dá podle ekonomů očekávat i v dalších dnech. První domácí událostí, která by mohla mít na kurz vliv, bude čtvrteční zasedání centrální banky. "Obecně se očekává, že ČNB ponechá úrokové sazby na stávající úrovni," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Šichtařová míní, že v srpnu by koruna mohla být úspěšnější. "Nyní nedokážeme identifikovat prakticky žádné důvody, proč by koruna měla oslabit, zato vidíme ekonomické důvody, proč by mohla být silnější. Předpokládáme tudíž, že po nynější stagnaci nabere koruna posilující trend," odhadla další vývoj kurzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK