Zájem o Unipetrol pomohl pražské burze na nový vrchol

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. července (ČTK) - Pražská burza se v pondělí vyhoupla na nový rekord, akciovému trhu k růstu vydatně napomáhaly nákupy cenných papírů Unipetrolu. Užší index devíti nejobchodovanějších společností PX-D si polepšil o 0,48 procenta na 3093,4 bodu a páteční maximum překonal o takřka 15 bodů, oznámila burza.

Hlavní index burzy PX 50 pak získal 0,52 procenta na 1253,5 bodu. Burza zprostředkovala obchody s akciemi za celkových 4,2 miliardy korun po pátečních slabých kontraktech za 2,7 miliardy korun.

Akcie Unipetrolu poutaly pozornost od zahájení a nakonec přidaly 4,23 procenta na 157,8 koruny, což byl na spíše stagnujícím trhu ojedinělý výsledek. Podle makléřů se pozornost investorů na Unipetrol upřela kvůli nabídce odkupu menšinových podílů od PKN Orlen a spekulacím na další setrvání cenných papírů na trhu.

Menšinoví akcionáři se u Unipetrolu dle obchodníků nedočkali v 60denní zákonné lhůtě zveřejnění povinné nabídky k odkupu, čímž PKN Orlen ztrácí hlasovací práva a hrozí mu i sankce. PKN Orlen dnes oznámil, že návrh nové nabídky předloží Komisi pro cenné papíry až v příštím týdnu. Komise minulý týden zamítla návrh PKN při ceně 103 korun za akcii.

Váhání s odkupem a předchozí nízká cena nahrávají přesvědčení, že PKN Orlen se bude snažit udržet akcie Unipetrolu obchodované na burze. Část investorů považuje Unipetrol za dobrou příležitost. "Za nákupy stojí spekulace o ponechání titulu na trhu a s tím související možný zájem fondů, které začínají budovat pozice," mínil například Radek Neumann z firmy Fio burzovní.

Na nejvyšším kurzu v historii 521,5 koruny se po růstu o 0,56 procenta ocitl elektrárenský ČEZ. "Na trhu neustále existuje poptávka po této emisi. Dnešní nové maximum tak nemusí být v tomto týdnu posledním," upozornil Michal Semotan z J&T Bank.

Celkový objem obchodů: 5,635 miliardy Kč

- akcie: 4,171 miliardy Kč

- dluhopisy: 1,464 miliardy Kč

- obchodní systém: 0,828 miliardy Kč

- ostatní obchody: 4,807 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK