Americké akcie zahájily týden růstem, ten se postupně vytratil

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 25. července (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích se v úvodu nového týdne zvyšovaly. Obchodníci vyhodnocují jednak informace o nových fúzích, jednak výsledkové zprávy jednotlivých firem. Zisky ale nejsou příliš vysoké, protože výsledky nesplňují vždy očekávání. Těsně před polednem se ale začaly zisky postupně vytrácet.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.651 bodů a proti předchozímu závěru byl prakticky beze změn. Index technologického trhu Nasdaq Composite asi 0,1 procenta ztrácel a pohyboval se kolem 2177 bodů. Se ziskem zůstal index S&P 500, jehož hodnota činila 1235 bodů.

Mezi jednotlivými podniky překvapil zpracovatel drůbeže Pilgrim's Pride, jehož zisk vzrostl na více než osminásobek, a dostal se tak na nový rekord. Výsledky byly vysoko nad odhady analytiků a podnik zlepšil i výhled do budoucna. Ztrácely naopak akcie společnosti Xerox, která odhady nesplnila.

"Obecně lze říci, že zatím dostáváme příznivé zprávy," řekl k situaci na trhu Bennett Gaeger, který je viceprezidentem investiční společnosti Legg Mason Wood Walker. Po skončení seance zveřejní výsledky hospodaření Texas Instruments a trh očekává, že výsledky budou velmi dobré.

Výsledky hospodaření firem z báze indexu S&P 500 budou zřejmě ve druhém čtvrtletí o více než deset procent vyšší. Většina analytiků ale předpovídala růst jen kolem 7,5 procenta. Čtvrtletí však bude i tak už třinácté v řadě, kdy se zvýší zisky. Index S&P během dne vystoupil na čtyřleté maximum nad 1238 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK