Volkswagen podá trestní oznámení na zástupce zaměstnanců

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN/FRANKFURT 25. července (ČTK) - Největší evropská automobilka Volkswagen podá trestní oznámení na zástupce zaměstnanců. Management tvrdí, že porušovali interní pravidla a příliš utráceli. Nový spor tak zřejmě prohloubí skandál, který automobilkou zmítá po odhalení úplatkářské aféry, a kvůli němuž o místo přišlo už několik vysokých manažerů.

"Mělo by se tím z právního hlediska vyjasnit, zda členové závodní rady byli v souvislosti s účtováním nákladů nějak zvýhodňováni," sdělil Volkswagen. Zatím však neupřesnil, proti komu bude trestní oznámení vedeno. Prokuratura mezitím uvedla, že zatím žádné oznámení neobdržela.

Státní prokuratura nicméně vyšetřuje obvinění z úplatkářství proti dvěma manažerům Volkswagenu. Management chce ale teď nechat prošetřit, zda drahé dovolené, které zástupcům zaměstnanců hradil Volkswagen, nebyly špatně zaúčtovány. V souvislosti se skandálem už rezignoval personální ředitel Peter Hartz.

Volkswagen se nyní potýká se snížením prodeje v Evropě a mimo jiné se snaží zastavit pokles zisku. Skandál v automobilce začal u bývalého personálního ředitele české divize Škoda Auto Helmutha Schustera a jeho kolegy Klause-Joachima Gebauera.

Nesrovnalostmi v automobilce se už začala zabývat i nezávislá auditorská společnost KPMG, ta ale zatím není schopna říci, jakou roli kdo v úplatkářském skandálu sehrál. KPMG to zdůvodňuje tím, že musí projít kvanta materiálů, což si vyžádá čas. KPMG předloží dozorčí radě zprávu asi až v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK