Výrobce čipů Texas Instruments zvýšil zisk o více než 40 procent

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 26. července (ČTK) - Americká společnost Texas Instruments, která je největším výrobcem čipů pro mobilní telefony na světě, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 42 procent na 628 milionů dolarů z 441 milionů před rokem. Firma oznámila, že za nárůstem zisku stála silná poptávka po čipech pro dražší telefony s pokročilými funkcemi.

Společnost rovněž uvedla, že zaznamenala oživení poptávky po kalkulačkách a součástkách pro televizory. Tržby sice zůstaly meziročně beze změny na 3,24 miliardy dolarů, ve srovnání s prvním čtvrtletím však stouply o devět procent, napsala agentura Reuters.

Finanční ředitel Kevin March prohlásil, že tržby z prodeje zařízení pro bezdrátovou komunikaci se proti prvnímu čtvrtletí zvýšily o osm procent. Za růstem stály téměř výlučně produkty související s mobilními telefony třetí generace.

Analytici předpokládají, že celosvětové dodávky mobilních telefonů třetí generace se letos zvýší na 45 až 55 milionů kusů z loňských 25 milionů. Mobilní telefony třetí generace umožňují rychlejší přenos dat a obrázků než starší přístroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK