USA prohrály s EU u WTO další při o daňové úlevy

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 26. července (ČTK) - Spojené státy připustily, že prohrály s Evropskou unií u Světové obchodní organizace (WTO) i tentokrát v dlouholetém sporu o americké daňové úlevy velkým vývozcům. Washington bude nyní zvažovat odvolání, řekl v noci na úterý obchodní zmocněnec USA Rob Portman.

"Stále to studujeme, Vyšlo to teprve v pátek a my nyní zvažujeme své rozhodnutí," uvedl. WTO minulý týden předala oběma účastníkům sporu důvěrnou zprávu o prvním verdiktu a první zprávy naznačovaly, že organizace dala opět za pravdu EU.

Tento spor se již řadu let vede o daňové úlevy pro americký vývoz. Minulý zákon, který dával úlevy takzvaným zahraničním prodejním korporacím (FSC), loni USA zrušily, protože WTO rozhodla, že je v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. Spojené státy však v novém zákoně poskytly vývozcům několikaletá přechodná období, na něž EU podala novou stížnost.

WTO dala po prvním sporu EU právo uvalit na americký export sankční cla v hodnotě čtyř miliard dolarů ročně. Brusel začal tato cla na řadu položek exportu uplatňovat v březnu 2004 na úrovni pěti procent a do konce roku je zvýšil na 14 procent. Letos v lednu EU sankce zrušila, protože Kongres schválil novou legislativu, upozornila však, že je obnoví, jestliže nový zákon bude v rozporu s pravidly WTO.

"Byl jsem tím zklamán - sice ne příliš překvapen, ale přesto zklamán, protože jsme se snažili uvést zákony do souladu s pravidly," řekl Portman. Dodal, že vláda bude tento týden zvažovat, jak bude dále postupovat. Konečné slovo budou podle něho mít zákonodárci v Kongresu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK