Ekonomové: České ekonomice se daří, je ideální doba na reformy

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. července (ČTK) - Česká ekonomika zažívá zřejmě nejúspěšnější období od roku 1989. Analytici postupně vylepšují své prognózy a podle některých by se růst hospodářství v letošním a příštím roce mohl přiblížit pěti procentům. Podle ekonomů oslovených ČTK je ideální doba k provedení potřebných reforem.

"Česká ekonomika zažívá nejlepší období za 15 let, a mělo by jí to ještě pár čtvrtletí vydržet," řekl dnes na setkání s novináři hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán. Zároveň předpovídá zrychlení HDP z loňských 4,3 procenta na 4,7 procenta v letošním a 4,6 procenta v příštím roce. Inflace by měla zůstat poměrně nízká a svižný růst reálných mezd by tak Čechům dovolil více utrácet.

Dobře by se měl vyvíjet i zahraniční obchod. Zatímco ještě předloni se schodek vyšplhat téměř na 70 miliard korun, letos Kotlán očekává přebytek 50 miliard Kč a v příštím roce dokonce 88 miliard Kč. Důvodem je rostoucí kvalita českého vyváženého zboží, ale také skutečnost, že česká ekonomika již není tak náročná na dovozy, protože si dokáže řadu věcí vyprodukovat sama.

Úspěchy ekonomiky však podle ekonomů skýtají podstatné riziko. Politiky i občany totiž svádí k falešnému pocitu, že není nutné provést ekonomické reformy. "Právě v tuto dobu by reformy byly dobré, protože při vyšším růstu ekonomiky by méně bolely," řekl ekonom Volksbank Vladimír Pikora. Zároveň připomněl začarovaný kruh, se kterým se potýká řada zemí eurozóny. Tamní ekonomiky téměř nerostou, ale politici se bojí provést jakékoliv reformy, aby jim ještě více neklesla popularita.

Provedení nepopulárních kroků v ČR podle Pikory vylučují blížící se volby, takže skutečné reformy přicházejí v úvahu až v roce 2007. Země prý potřebuje skutečnou reformu výdajů státního rozpočtu, aby mohla výrazněji snižovat schodky. "Ty zatím mírně klesají pouze díky růstu ekonomiky," poznamenal. Důležitá bude také reforma důchodů nebo trhu práce.

Také podle dalších ekonomů je české hospodářství ve velmi dobré kondici a vlády by toho měly využít. "Vývoj české ekonomiky lze v případě většiny ukazatelů hodnotit takřka v superlativech," uvedl analytik PPF Radomír Jáč. Zdravá je podle něj i struktura růstu. Zatímco letos táhne hospodářství vzhůru úspěšný export, v příštím roce by měla oživit spotřeba domácností i investice.

Nové zahraniční investice a úspěchy tuzemského průmyslu by měly přispět i k dalšímu poklesu nezaměstnanosti. V červnu bylo bez práce necelých 490 tisíc lidí, což je nejméně za poslední tři roky. Na konci letošního roku by mohla míra nezaměstnanosti činit 8,8 procenta a na konci příštího roku již jen 8,5 procenta, odhadl Pikora.

Rekordně nízké úrokové sazby by měly vydržet až do konce roku, věří většina ekonomů. Ani rychlý růst ekonomiky totiž zatím nevede ke zdražování zboží a služeb. Inflace se sice ve druhém pololetí mírně zvýší, důvodem však bude pouze zdražení cigaret, plynu, elektřiny a dalších regulovaných cen. Ke konci roku by se tak růst cen mohl vyšplhat až ke třem procentům, poté však inflace opět poklesne přibližně na dvě procenta. V příštím roce by úrokové sazby mohly ve dvou etapách vzrůst na 2,25 procenta, i tak ale budou velmi nízké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK