Celníci: Soupisy alkoholu bez kolků zatím dalo jen 40 pct obchodů

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. července (ČTK) - Soupisy alkoholu prodávaného bez kolků zatím celníkům odevzdalo jen asi 35 tisíc podnikatelů, tedy odhadem 40 procent. Čas na odevzdání mají do pondělí 1. srpna, řekl mluvčí celní správy Jiří Barták. Soupisy jsou od července jedinou možností, jak mohou obchodníci legálně doprodávat alkohol bez kolků.

Celníci očekávají, že mnoho podnikatelů bude svoji povinnost plnit jako obvykle na poslední chvíli. Všechny celní úřady a ředitelství proto budou mít otevřeno i v sobotu 30. července a neděli 31. července od 8:00 do 16:00. V pondělí 1. srpna budou celníci přijímat poslední soupisy až do 20:00.

Kolkování lihovin prosadila současná vláda od července s nadějí, že sníží padělání alkoholu. Kolkování alkoholu chce v ČR provádět 198 firem a celní správa pro ně zatím vydala přes 32,3 milionu kolků. Inventarizovaný alkohol bez kontrolních pásků budou moci obchody prodávat do konce roku.

Od ledna již nebude možné prodávat láhve bez kolku vůbec, a to ani ze starých zásob. Podle předpisů hrozí podnikatelům pokuty od několika tisíc až po milion korun.

Do konce letošního června vybrali celníci na spotřební dani z lihu a lihovin 3,051 miliardy korun, což je meziročně téměř o 18 procent více. Kolkování lahví s alkoholem má daňové výnosy z alkoholu dále zvýšit a zabránit daňovým únikům. Dnes se černý trh s lihovinami odhaduje na 20 až 30 procent celkového trhu.

Podle výrobců lihovin je však kolkování zbytečné a zvýší cenu půllitrové láhve asi o jednu korunu. Ministr financí Bohuslav Sobotka naopak tvrdí, že toto opatření pomůže i výrobcům, protože stíží život jejich nelegálním konkurentům. Spotřebitel zase podle něj bude mít větší jistotu, že nekupuje pochybný alkohol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK