Americké akcie bez větších změn, trh ovlivňuje chemička DuPont

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 26. července (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování zpevňovaly, růst se ale týkal převážně indexů S&P 500 a Nasdaq Composite. Naopak Dow Jonesův index byl většinou ve ztrátě kvůli horším výsledkům hospodaření chemičky DuPont. Na růst technologických emisí měly největší vliv akcie společnosti Texas Instruments.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) byl Dow Jonesův index průmyslových akcií blízko hodnoty 10.597 bodů a proti pondělnímu závěru byl beze změn. Index technologického trhu Nasdaq Composite byl vyšší o 0,3 procenta na 2173 bodech, a podobně index S&P 500 vykazoval růst o 0,2 procenta na 1232 bodů.

Akcie Texas Instruments zpevnily o více než pět procent díky tomu, že čtvrtletní zisk firmě vzrostl o 42 procent na 628 milionů dolarů. Podnik je největším světovým výrobcem čipů, které se využívají v mobilních telefonech. V poslední době roste hlavně poptávka po přístrojích s přístupem na internet.

Druhá největší americká chemička DuPont ale prudce oslabila a kurz jejích akcií se snížil asi o 6,5 procenta. Podnik nesplnil odhady analytiků a snížil i celoroční odhad zisku. Odhady naopak překonal výrobce zbraňových systémů Lockheed Martin a jeho akcie se vydaly vzhůru.

Organizace Conference Board uvedla, že index důvěry za červenec klesl na 103,2 ze 106,2 bodu v červnu, zatímco na trhu se čekal nepatrný vzestup hodnoty indexu na 106 bodů. Před revizí byl index na 105,8 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK