Zisk HVB díky poptávce po úvěrech a vyšším poplatkům rostl

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 27. července (ČTK) - Zisk německé banky HVB Group, která je aktivní také v České republice, ve druhém čtvrtletí letošního roku stoupl o devět procent. Přispěly k tomu hlavně vyšší poplatky a nárůst poptávky po úvěrech. Zisk z obchodování s cennými papíry a komoditami naopak klesl. Čistý zisk se zvýšil na 230 milionů eur z loňských srovnatelných 211 milionů eur, oznámila banka.

Výsledky jsou o něco horší než odhady analytiků, kteří čekali zisk 232 milionů eur. Zisk vzrostl hlavně díky nárůstu poplatků za služby a úvěrových aktivit. Pokles zisku z obchodování s obligacemi, akciemi, komoditami a dalšími finančními instrumenty byl mnohem vyšší, než čekali analytici.

Rakouská Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA), která je divizí HVB, dnes oznámila, že její zisk za první pololetí stoupl o 59 procent na 453 milionů eur. BA-CA je největší bankou v Rakousku a zaměřuje se hlavně na trhy střední a východní Evropy, které mají největší podíl na růstu jejího zisku.

BA-CA dodala, že příjmy z úroků za leden až červen stouply o osm procent. Příjmy z poplatků se zvýšily o osm procent a čisté příjmy z obchodování vyskočily až o 30 procent.

Pobočky ve střední a východní Evropě vydělaly v pololetí 201,9 milionů eur, tedy o 53 procent více, než loni. Zisk na rakouském trhu se zvýšil o 34 procent na 203,9 milionu eur.

HVB minulý měsíc souhlasila s převzetím italskou bankou UniCredito. Transakce v hodnotě téměř 20 miliard eur představuje největší přeshraniční bankovní fúzi v Evropě a vytvoří devátou největší banku v regionu, napsala agentura Reuters.

HVB má v Česku pobočku, která je čtvrtou největší bankou v zemi podle bilanční sumy. UniCredito vlastní v ČR Živnostenskou banku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK