Schodek veřejných financí SR má v 2006 klesnout na 2,9 pct HDP

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 27. července (zpravodaj ČTK) - Schodek veřejných financí Slovenska bez nákladů na důchodovou reformu se má v příštím roce snížit nejméně na 2,9 procenta hrubého domácího produktu z letošních 3,4 procenta HDP. Vyplývá to z návrhu veřejného rozpočtu na příští tři roky, který zveřejnilo ministerstvo financí.

"Deficit veřejných financí by v roce 2006 neměl překročit plánovanou úroveň 2,9 procenta HDP. Vhodné by bylo jeho mírné snížení. Růst domácí poptávky je totiž velmi silný, zejména díky výraznému růstu mezd a zaměstnanosti," píše se v materiálu.

Ministerstvo zároveň navrhlo, aby nebylo možné přesunout z jednotlivých kapitol do příštího roku nevyčerpané výdaje z letošního roku ani použít vyšší příjmy ke zvýšení výdajů. Tyto prostředky by se měly použít na snížení deficitu veřejných financí.

Pokles schodku na tři procenta HDP je jedním z hlavních kritérií pro přijetí eura. "Bez nákladů vzniku kapitalizačního pilíře by byl tento cíl splněn už v roce 2006. Zahrnutí nákladů penzijní reformy posune pokles na tříprocentní úroveň na rok 2007," uvedlo ministerstvo. V roce 2007 bude možné splnit i všechna ostatní Maastrichtská kritéria a proto bude Slovensko připraveno na zavedení eura v roce 2009, dodalo MF.

Nejistou položkou rozpočtu země na další tři roky je chybějící rozpočet Evropské unie na roky 2007 až 2013. Prozatím tak není známo, jaké zdroje může Slovensko z unie získat, ani do kterých oblastí budou směřovat.

Další neznámou je podle ministerstva zájem občanů o zapojení se do důchodové reformy. Slováci se totiž mohou rozhodovat až do poloviny příštího roku. "Je zřejmé, že účast občanů bude vyšší než se předpokládalo v rozpočtu na roky 2005 až 2007," píše se ve zprávě. V roce 2006 se dopad reformy penzijního systému na deficit veřejných financí předpokládá až ve výši 1,4 procenta HDP, uvedlo MF.

Vláda očekává v nejbližších třech letech průměrný roční růst ekonomiky o 5,7 procenta, inflaci méně než 2,2 procenta a růst zaměstnanosti každý rok o 0,8 až 0,9 procenta. Reálné mzdy by se v roce 2006 měly zvýšit o čtyři procenta a průměrný růst důchodů dosáhne 4,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK