Cukrovary i řepaři soudí, že v reformě EU obstojí

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. července (ČTK) - Domácí cukrovary i pěstitelé řepy si myslí, že by měli obstát v navržené reformě na trhu s cukrem v EU. Vyplývá to z vyjádření zástupců cukrovarníků a řepařů při diskusi Agrární komory. Reforma má zejména posílit konkurenci hlubokým snížením minimálních cen cukru a cukrové řepy. Navíc má přinést zlevnění cukru, doplnil prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.

Podle předsedy Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřicha Reinbergra cukrovarnictví prošlo po roce 1990 výraznou restrukturalizací. Investice se dají odhadnout na sedm až osm miliard korun. Česko by proto podle něj mělo zůstat mezi státy EU, kde se výroba cukru udrží. Nyní jde hlavně o to, aby česká reprezentace vyjednala domácím producentům stejné podmínky, jako budou mít konkurenti v bývalé evropské patnáctce, dodal.

Evropská komise chce v rámci změn během tří let snížit zajištěnou cenu cukru zhruba o 40 procent a cenu cukrovky během dvou let také přibližně o 40 procent. Návrh počítá se čtyřletým působením restrukturalizačního fondu, z něhož by se platily kompenzace za odchod z trhu méně schopným výrobcům. Újmu pěstitelům ze snížení cen uhradí EU ze tří pětin. Výroba cukru v Evropě má klesnout asi o šest milionů tun.

Řepa by měla zlevnit z nynějších 44 eur za tunu (asi 1320 korun) na 25 eur za tunu (asi 750 korun). Pěstitelé požadují, aby se kompenzace ve výši 60 procent ze snížení ceny vyplácela přímo jim. Podle současných pravidel by musely být peníze na tento účel rozpuštěny v přímé platbě na hektar veškeré zemědělské půdy. Náhrada by tak činila jen asi osm korun na tunu řepy místo zhruba 300 korun, řekl předseda Svazu pěstitelů cukrovky ČR Zdeněk Joudal. Ministerstvo zemědělství o této věci podle státního tajemníka Miroslava Tomana vyjednává.

Domácí produkce cukru činí 550.000 tun ročně. Kvóta přidělená Evropskou unií je 455.000 tun, zhruba 90.0000 tun Česko vyváží na trhy mimo EU. Součástí reformy je i zákaz exportu nadbytečného cukru, o tento objem by se domácí výroba měla snížit. Možností je zpracovat ho mimo potravinářský průmysl, například na líh. Navíc EK konkurenceschopným zemím nabídne možnost koupit kvótu, pro ČR je nabídka asi 20.000 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK