Inspekce nařídila stáhnout z trhu mletou papriku z Peru

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 27. července (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu mletou sladkou papriku, která původně pocházela z Peru a do Česka se dostala z Nizozemí. Laboratoře v koření našly nepovolené barvivo bixin. Do republiky byly dovezeny tři tuny papriky, do českých obchodů směřovalo 425 kilogramů, zbytek měl jít do Běloruska, řekla mluvčí Daniela Kolejková.

Inspektory podle mluvčí varoval Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) Evropské unie. Přestože Bělorusko jako nečlen EU není do systému zapojeno, informaci o kontaminované zásilce dostane přímo z Bruselu. Barvivo bixin lze sice používat k barvení některých potravin, například margarínů nebo vybraných sýrů, ne však k barvení koření, doplnila Kolejková.

Evropská komise navíc letos v květnu nařídila zpřísnění kontrol celé řady nepovolených barviv v koření a bixin je jedním z nich. Podle SZPI také výrazně ubylo hlášení z kontrol importu potravin. Zatímco loni inspektoři vrátili ze vstupního bodu v Rudné u Prahy 27 zásilek zpět, letos to byly zatím jen tři.

"Potvrdilo se, že těsně po vstupu do EU budou zejména dovozci ze třetích zemí zkoušet propustnost našich vnějších hranic," míní Kolejková. Národní kontaktní místo RASFF přijalo od začátku roku 54 takzvaných notifikací, ale v žádném z případů nebyli zákazníci a spotřebitelé vážně ohroženi. Jednalo se například o zásilku dětské výživy z Itálie, která obsahovala patulin, ale do Česka se vůbec nedostala.

Z Česka odešlo naopak do systému RASFF 25 hlášení, nejčastěji o obsahu nepovolených barviv v potravinách. Ta se však vyskytla v natolik nízké koncentraci, že nemohla nikoho vážně ohrozit. Dále se hlášení týkala například aflatoxinů v pistáciích, nadlimitního množství některých konzervačních látek nebo malachitové zeleni v rybách. "Našly se rovněž čínské skleničky, z jejichž dekoru se uvolňovaly těžké kovy," uzavřela Kolejková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK