Unipetrol: Benzina a Paramo v pololetí se ztrátou, ostatní v zisku

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. července (ČTK) - Z petrochemické skupiny Unipetrol vykázaly v prvním pololetí ztrátu společnosti Benzina a Paramo. Ostatní významné firmy holdingu, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Spolana a Unipetrol Rafinérie hospodařily s čistým ziskem. Informoval o tom mluvčí skupiny Tomáš Zikmund. Výsledky Spolany jsou zpracované podle mezinárodních účetních standardů, výsledky ostatních firem jsou podle českých pravidel.

Nejvíce ziskovou společností skupiny je opět Chemopetrol, který dosáhl čistého zisku 1,573 miliardy korun, což je meziročně o 995 milionů korun více. Důvodem je začínající konjunktura na trzích, uvedl Zikmund.

Spolana vykázala podle mezinárodních účetních standardů zisk po zdanění 162,4 milionu korun. Tržby dosáhly 2,996 miliardy korun, což je meziročně o půl miliardy korun více.

Kaučuk vytvořil čistý zisk 142 milionů korun proti 118 milionům ve stejném období loni. Unipetrol Rafinérie skončila s čistým ziskem 83,5 milionu korun a Česká rafinérská vytvořila čistý zisk 144 milionů Kč.

Se ztrátou 278 milionů korun skončil největší tuzemský distributor pohonných hmot, společnost Benzina. Prodělala také rafinerie Paramo. V prvním pololetí její ztráta dosáhla 62,3 milionu korun a byla podle Zikmunda způsobena především vysokou a stále kolísající cenou ropy a také plánovanou měsíční odstávkou hlavních výrobních zařízení.

Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polský koncern PKN Orlen, který koupil státní 63procentní podíl za 13,05 miliardy korun. Konečná cena bude známa do poloviny října, záležet bude na majetkovém vývoji holdingu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK