Letošní dovolená? Méně úrazů, pokles pojistného

20.09.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Čas dovolených již téměř vypršel, proto neškodí menší ohlédnutí za letošním létem. Jaká tedy byla česká dovolená v roce 2005 z pohledu cestovního pojištění a počtu pojistných událostí?

Pouze s nostalgií můžeme vzpomínat na dobu devizových příslibů a na strastiplné cesty škodovkou k Balatonu nebo do jiné spřátelené země. O exotice si československý občan mohl jen nechat zdát, cesta na západ vyžadovala mnoho povolení a doporučení.

Ne příslib, ale peníze
Tyto doby jsou již definitivně v nenávratnu. Změnou režimu se otevřely hranice okolního světa, namísto příslibů bylo potřeba mít vízum a především peníze. Další změny pak přinesl loňský vstup do Evropské unie, který zasáhl řadu oblastí, cestování nevyjímaje. Členství v unii ovlivnilo životní styl obyvatelstva. Stále více finančních prostředků vynakládají lidé na svůj volný čas, stále více lidí vyjíždí do zahraničí, ať už pracovně či na dovolenou. A jak se cestovalo v letošním roce?

Exotika láká
Zahraničí si jako cíl letošní dovolené vybrala téměř čtvrtina Čechů. Mezi nejnavštěvovanější destinace patří tradičně jih Evropy, tj. Chorvatsko, Itálie, Španělsko, Řecko, ovšem zvýšený zájem zaznamenává Tunisko a Egypt. Roste také počet nově navštěvovaných destinací jako je Jordánsko, Botswana, Malajsie, Thajsko, Nový Zéland či Dominikánská republika.

Počet úrazů klesá, Řecko vévodí
Úrazy se nevyhýbají nikomu. Jejich následky jsou o to nepříjemnější, stanou-li se v průběhu zahraniční dovolené. I letos se u moře stala řada nepříjemností v podobě úrazu nebo onemocnění. „Naštěstí těžké úrazy byly pouze výjimečné, jejich počet se o něco zvýšil až ke konci sezóny, turistům se vyhýbala i závažná onemocnění. Zato se objevovaly nemoci a stavy, s nimiž se dříve za hranice k moři nejezdilo“, říká Václav Bálek z České pojišťovny. Podle statistik největšího tuzemského pojistitele bylo za letošní léto, tj. červen, červenec a srpen nahlášeno 2861 pojistných událostí, což je výrazný pokles ve srovnání s rokem předchozím, kdy jich bylo nahlášeno o 575 více (3436).

Nejvíce pojistných událostí se podle statistik České pojišťovny, odehrálo v Řecku. Přestože žebříčku úrazovosti vévodí, oproti loňského roku zaznamenalo výrazný pokles. Naopak k největšímu nárůstu počtu nahlášených událostí došlo v Bulharsku. Důvodem je každoročně se zvyšující počet českých turistů směřujících na Jadran.


Tabulka: Počet hlášených pojistných událostí 6-8/2005

Země 2003 2004 2005
Řecko 675 846 571
Bulharsko 311 388 521
Španělsko 325 300 205
Chorvatsko 248 256 199

Zdroj: Česká pojišťovna


Klesá i zájem o pojištění

S klesajícím počtem úrazů a onemocnění klesá i výše finančních prostředků vynaložených na cestovní pojištění. Podle údajů České asociace pojišťoven, která je zájmovým sdružením 27 komerčních pojišťoven s 99 %ním podílem na celkovém předepsaném pojistném, celková výše zaplaceného cestovního pojištění činila za prvních šest měsíců letošního roku 439 mil. Kč, což ve srovnání s rokem předchozím znamená pokles o 17 mil. korun. Výrazný podíl na tom má především pojištění léčebných výloh, které se z loňských 339 mil. propadlo o více než čtvrtinu na 240 mil. korun.

Prevence je důležitá
Počet nahlášených pojistných událostí ve srovnání s minulým rokem sice výrazně poklesl, to však nemění nic na tom, že možnost zdravotních potíží v zahraničí bychom neměli podceňovat. Riziko úrazu totiž číhá na každém kroku. Případná hospitalizace v zahraničí a následný převoz domů může přijít na několik set tisíc korun, známé jsou i případy dosahujících milionových částek. A to není zrovna nezanedbatelná částka, kterou si může dovolit každý. Proto by měl každý uvažovat o uzavření vhodného cestovního pojištění. A to bez ohledu na cíl, účel či délku pobytu. Zvláště pokud cestuje s dětmi, zde by mělo být cestovní pojištění samozřejmostí.


Zdroj: Tisková zpráva České pojišťovny

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ