PKN Orlen jedná s ConocoPhilips o změně při prodeji části Benziny

19.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 19. září (zpravodaj ČTK) - Polská petrochemická firma PKN Orlen jedná se společností ConocoPhilips o změně podmínek, za nichž má americký koncern získat třetinu čerpacích stanic Benziny patřících holdingu Unipetrol. V podnikovém časopisu Orlen Ekspres to uvedl místopředseda představenstva polského koncernu Cezary Smorszczewski.

"Smlouvu s ConocoPhilips jsme dosud neuskutečnili. Vedeme jednání, jejichž cílem má být reálné zhodnocení hodnoty čerpacích stanic. Konečné řešení jistě bude známo v nejbližších měsících. Není také vyloučeno, že věc bude předána k arbitráži," uvedl Smorszczewski.

Někdejší vedení polského koncernu uzavřelo smlouvy s firmami ConocoPhilips a Agrofert. Podle nich má ConocoPhilips získat třetinu z přibližně 300 čerpacích stanic Benziny. Agrofert Andreje Babiše má zase podle smlouvy od PKN Orlen odkoupit podíly v pěti firmách patřících Unipetrolu. Konkrétně jde o Agrobohemii, Kaučuk, Aliachem, Paramo a Chemopetrol.

Agrofert by měl za podíly zaplatit celkem asi 103 milionů eur (v přepočtu přibližně tři miliardy korun). To je však jen zhruba třetina jejich současné ceny. Smlouva přitom údajně neobsahuje ustanovení, které by určovalo konečnou cenu v závislosti na tom, jak se před dokončením transakce změní hodnota firem.

Podobné ustanovení je například uvedeno v privatizační smlouvě, kterou PKN Orlen uzavřel s Fondem národního majetku, a kvůli tomu bude muset státu doplatit ještě zhruba 1,6 miliardy korun. Proto současné vedení Orlenu uvažuje o tom, že od smlouvy s Agrofertem odstoupí. A to i za cenu vysoké, v přepočtu více než dvoumiliardové pokuty. Agrofertu se to nelíbí a hrozí arbitráží.

Vedení Orlenu zatím nechce prodej částí Unipetrolu nijak komentovat. "Budeme o tom mluvit v říjnu," řekl dnes ČTK šéf firmy Igor Chalupec. Mezitím Orlen opakovaně vyzývá Agrofert, aby souhlasil se zveřejněním plného znění smlouvy a všech dokumentů, které ji provázejí. Agrofert však zatím podle Orlenu neudělil k publikaci souhlas. Na tiskové konferenci minulý týden pouze jeho zástupci zveřejnili některé části smlouvy.

PKN Orlen získal většinový, téměř 63procentní státní podíl v Unipetrolu letos v květnu za 13,05 miliardy korun. Podle auditu by měl díky dobrým hospodářským výsledkům holdingu doplatit ještě asi 1,645 miliardy korun. PKN Orlen a český Fond národního majetku musí do 11. října buď výsledky auditu schválit, nebo k nim vznést připomínky.

Nad privatizací Unipetrolu se vznáší otazníky a podezření z korupce. Bývalý člen vedení Orlenu Krzysztof Kluzek před zvláštní vyšetřovací komisí polského parlamentu řekl, že od lobbisty Jacka Spyry slyšel o úplatcích ve výši 42 milionů eur. Peníze prý měly jít stejným dílem pro polské i české politiky.

Spyra ale popřel, že by s Kluzkem o privatizaci Unipetrolu vůbec hovořil. Kluzek má ale pro své tvrzení důkaz - nahrávku, kterou již předal polské prokuratuře.

Se Spyrou se setkal také Zdeněk Doležel, bývalý šéf kabinetu premiéra Stanislava Grosse a posléze také jeho nástupce Jiřího Paroubka. Podle záznamu, který odvysílala televize Nova, si prý Doležel řekl Spyrovi v souvislosti s privatizací Unipetrolu o úplatek ve výši pět milionů korun. Hovořili spolu údajně rovněž o korupci někdejšího premiéra Grosse. Ten zprávy popřel a podal trestní oznámení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK