HN: Firma Nemak má potíže, žádá vládu o pomoc

21.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. září (ČTK) - Mexická společnost Nemak, která v průmyslové zóně Havraň u Mostu vyrábí hliníkové hlavy automobilových motorů, žádá českou vládu o pomoc při řešení problémů, do kterých se s investicí v České republice dostala. Napsaly to Hospodářské noviny s tím, že to je první velký investor, který žádá o zásah státu až čtyři roky poté, co si vybral lokalitu, postavil továrnu, vyrábí a čerpá investiční pobídky.

Soudy totiž zrušily chybná rozhodnutí úřadů při stavebním řízení, která stavbu továrny umožnila. Neplatné již jsou dvě povolení na stavbu příjezdových cest a také územní rozhodnutí na celou stavbu závodu. Soud se bude rovněž zabývat samotným stavebním povolením na stavbu továrny a celý proces může v krajním případě skončit rozhodnutím o odstranění stavby.

Mluvčí vlády Lucie Orgoníková však prohlásila, že vláda nemůže zasahovat do jednání nezávislých soudů. To potvrzují i zástupci ministerstva průmyslu a obchodu. "Celou věc řeší nezávislé soudy a do toho nemůže ani vláda, natož ministerstvo vstupovat. Ceníme si každého investora, ale to neznamená, že bychom měli diferencovaný přístup ke každému z nich," řekl mluvčí ministerstva Ivo Mravinac.

Vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht ale potvrdil, že Nemak chce s vládou jednat a že vedení firmy již oslovilo také premiéra Jiřího Paroubka. Podle Aubrechta existuje smlouva o ochraně investic mezi Českem a Mexikem a vláda by se měla snažit Nemaku zaručit bezpečnost jeho investice.

Pokud by se společnost Nemak rozhodla z Česka odejít, hrozí republice arbitráž za zmařenou investici, uvedl Aubrecht. Zároveň upozornil, že podobný postup není v Evropské unii obvyklý. "Například v Německu jsme zjistili, že není známý jediný případ, kdy by soud zrušil stavební nebo územní rozhodnutí kvůli procesní chybě," dodal Aubrecht.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK