Američtí autoři žalují Google za plán digitalizace knihoven

21.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 21. září (ČTK) - Sdružení amerických spisovatelů podalo žalobu na internetovou firmu Google a obvinilo ji, že její plán převést na internet knižní sbírky předních knihoven porušuje autorská práva. Žaloba podaná u federálního soudu v New Yorku žádá o statut hromadné žaloby, požaduje náhradu škody a zastavení projektu Google Print, uvedly agentury.

Pod žalobou za profesní spolek Authors Guild se mimo jiné podepsal historik a kritik Herbert Mitgang, autorka dětských knížek Betty Milesová nebo básník Daniel Hoffman. Google vyjádřil nad krokem autorů politování, požádal o jednání a obhajoval se tím, že jeho plán spisovatelům prospěje.

Google letos pojal ambiciózní plán naskenovat miliony knih ze čtyř předních amerických univerzitních a veřejných knihoven a z britské Oxfordské univerzity. Do roku 2015 chce firma do projektu Google Print vložit 200 milionů dolarů.

Firma však nyní skenování knih do listopadu přerušila, protože na plán si již stěžovalo několik skupin. Google v reakci na to sdělil, že držitele autorských práv, kteří požádají o stažení z projektu, bude firma respektovat a z jejich knih uvolní k dispozici veřejnosti jen malou část.

Autoři však říkají, že tím se břímě aktivity přesouvá od Googlu na ně. "Je to jasné a bezostyšné porušení autorského práva," uvedl Nick Taylor, prezident Authors Guild, která zastupuje asi 8000 autorů. Google však říká, že jeho projekt autorům a prodeji jejich knih prospěje, protože zvýší povědomí o jejich dílech.

Google Print se mezitím stal jednou z nejnavštěvovanějších internetových stránek v USA. V polovině září to byla podle firmy Hitwise Inc. 30. nejnavštěvovanější stránka v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK