MMF zvýšil odhad ceny ropy pro letošní i příští rok

21.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 21. září (ČTK) - Mezinárodní měnový fond zvýšil odhad průměrné ceny ropy pro letošní i příští rok. MMF dnes rovněž uvedl, že ceny benzinu, topného oleje, leteckých pohonných hmot a dalších ropných produktů zůstanou po určitou dobu na vysoké úrovni kvůli škodám, které způsobil hurikán Katrina americkým rafineriím.

Průměrná světová cena ropy by měla podle nové prognózy v letošním roce dosáhnout 54,23 dolaru za barel a v příštím roce stoupnout na 61,75 dolaru. Podle předchozího odhadu se měla průměrná cena ropy v příštím roce snížit na 43,75 dolaru z letošních 46,50 dolaru.

"Tyto vyšší odhady ceny odráží rostoucí shodu v tom, že současná úroveň spotřeby pravděpodobně bude trvalejší," uvedl MMF v pravidelné pololetní zprávě o vyhlídkách světové ekonomiky. Podle fondu však zůstává nejasné, kdy světová poptávka po ropě významně zpomalí v reakci na vysoké ceny.

Zpráva MMF byla sestavena ještě předtím, než se objevil hurikán Rita, který nyní směřuje k pobřeží amerického státu Texas. Po hurikánu Katrina jsou na jižním pobřeží USA vyřazeny z provozu rafinerie s kapacitou zpracování 900.000 barelů ropy denně. Nyní kvůli Ritě totéž hrozí rafineriím v Texasu, které zpracovávají téměř 800.000 barelů za den.

Cena lehké americké ropy dnes kvůli obavám z hurikánu Rita vystoupila na 68 dolarů za barel, což je nejvyšší hodnota za poslední tři týdny. Cena ropy se zvýšila o 1,8 dolaru za barel, za týden stoupla již o pět dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK