Euro: Polovinu televize Prima údajně kupují Švédové

21.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. září (ČTK) - Švédská skupina Modern Times Group (MTG) podepsala kupní smlouvu na padesátiprocentní podíl v televizi Prima. Uvedlo to dnes Euro OnLine s odvoláním na svůj zdroj. Polovinu akcií nadále bude držet Ivan Zach, nicméně manažerskou kontrolu by měla získat MTG. Cena se údajně pohybuje kolem 50 milionů eur (1,5 miliardy korun). Ředitel televize Prima Martin Dvořák však na dotaz Euro OnLine tuto informaci popřel. "Není to pravda," řekl.

Jiný zdroj tvrdí, že to vypadá, že má MTG smlouvy podepsané, Také Zach to však popírá. O Primu se zajímá i News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha, avšak tato společnost by ráda v české komerční dvojce získala stoprocentní podíl. Na to majitelé Primy údajně nehodlají přistoupit. Dalším zájemcem je prý největší evropský provozovatel televizního vysílání RTL.

O prodeji Primy se již začátkem září zmiňovala Mladá fronta Dnes. Prodej Primy by podle listu mohl významně ovlivnit český televizní trh, protože v případě úspěchu RTL nebo News Corp. by se Prima stala součástí obřích firem. Švédská MTG je největším televizním operátorem ve Skandinávii a okolí Baltského moře. Vysílá přes 30 satelitních programů ve víc než 15 zemích.

Strategický investor by Primě přinesl peníze, které potřebuje pro rozvoj a nákup programů pro souboj s konkurenční Novou, kterou od loňského roku opět ovládá americká CME.

Cena za televizi Prima by mohla podle odhadů analytiků překročit deset miliard korun. Cena za Primu podle nich určitě nepřesáhne částku, za níž před nedávnem koupila společnost CME televizi Nova, lídra televizního trhu v Česku.

CME za Novu celkem zaplatila 898 milionů dolarů, tedy asi 22 miliard korun. Hodnotu Primy odhadují oslovení analytici na zhruba na 40 až 60 procent ceny Novy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK