Přelet přes Česko bude od nového roku dražší

22.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. září (ČTK) - Letecké společnosti budou muset za přelet nad Českou republikou od nového roku platit více než dosud. Důvodem je nejen hustý provoz na Českem, ale i výstavba nového řídícího centra u Prahy, které bude nejmodernější v Evropě. Napsaly to čtvrteční Hospodářské noviny.

"O výši poplatků se bude mluvit na jednání Řízení letového provozu s Mezinárodním sdružením leteckých přepravců (IATA) příští týden. Určitě vzrostou, přesná výše ale ještě není stanovena," řekl mluvčí ŘLP Richard Klíma.

V současné době platí společnosti za přelet na územím republiky 26,40 eura za jednu přeletovou jednotku. "Nová cena by se mohla zvednout na 34 eur," dodal Klíma. Dosavadní poplatky jsou druhé nejnižší v Evropě. Řadě dopravců se tak vyplatí, především při letech ze západní Evropy na Dálný východ a opačně, letět přes Česko než kratší trasou přes dražší evropské vzdušné prostory, jako jsou Belgie či Rakousko.

Nejdražší vzdušný prostor má Švýcarsko, kde letecké společnosti za přelet platí 92,38 eura za jednotku. V Belgii a Lucembursku poplatky dosahují téměř 91 eur.

Loni nad českým územím přeletělo 565 tisíc tranzitních letadel, tedy těch, která v tuzemsku nestartovala ani nepřistávala. A čeká se další nárůst.

"Letos by to mělo být asi o 14 procent víc," uvedl Klíma. Podle generálního ředitele ŘLP Petra Materny by se letos letecká přeprava nad Evropou měla meziročně zvýšit asi o šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK