Česko si podle MMF vede dobře, musí ale snižovat deficit

22.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. září (ČTK) - České ekonomice se podle Mezinárodního měnového fondu daří. Její ekonomický růst bude v letech 2005 až 2006 činit přibližně čtyři procenta, což je mírně nad průměrem střední Evropy. Česko by však mělo pokračovat v omezování fiskálního deficitu, citovaly čtvrteční Hospodářské noviny zprávu MMF.

Díky rozšiřujícím se výrobním kapacitám se zvýšil čistý vývoz. Tempo růstu investic se ale v nadcházejícím období zřejmě zpomalí.

Silná koruna, intenzivnější konkurence v maloobchodě a lepšící se produktivita České republice umožňují dobře zvládat inflaci. Centrální banka proto mohla letos uvolnit měnovou politiku, konstatuje měnový fond.

To, zda se podaří dosáhnout čtyřprocentního a vyššího růstu závisí podle ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka především na konjunktuře v Německu. "To vůči nám vystupuje jako zákazník a zároveň jako jakýsi reexportér," uvedl Mertlík.

Pro Česko s vysoce otevřenou ekonomikou je však důležitý vývoj celého světového hospodářství, zejména pak eurozóny. Analytik PPF Asset Management Radomír Jáč v této souvislosti upozornil na současnou politickou situaci v Německu. Pokud tato největší evropská ekonomika brzy nevyřeší volební pat po předčasných volbách, přibude podle Jáče riziko dalšího oslabení eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK