E.ON chce domácnostem zdražit elektřinu až o deset procent

03.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 3. října (ČTK) - České domácnosti, které odebírají elektrickou energii od skupiny E.ON, se musejí příští rok připravit až na desetiprocentní zdražení. Letos domácnosti platí za kilowatthodinu elektřiny 2,15 Kč bez daně. Důvodem zvýšení ceny je předpokládaný růst cen silové elektřiny a následně i distribučních poplatků, řekl dnes ČTK předseda představenstva E.ON Energie Michal Šafář.

E.ON dodává energii na jižní Moravě a v jižních Čechách zhruba 1,4 milionu zákazníků. O přesném zvýšení ceny elektřiny firma ještě nerozhodla.

Zdražení umožní úplná liberalizace trhu s elektrickou energií, která v Česku nastartuje od 1. ledna 2006. I po růstu cen bude elektřina, kterou E.ON dodává, pod evropským cenovým průměrem, tvrdí Šafář. Odlivu zákazníků se E.ON neobává.

"Naší výhodou je jak pestrá nabídka zákaznických služeb, tak i dokončená restrukturalizace firmy," míní předseda představenstva E.ON Česká republika Michael Fehn. E.ON, který v Česku působí od roku 2000, se letos rozdělil v souladu s normami Evropské unie na tři společnosti - E.ON Česká republika, E.ON Distribuce a E.ON Energie. "Restrukturalizaci, která je organizačně náročná pro firmu i pro zákazníky, mají naši konkurenti před sebou, což je naší výhodou," míní Fehn.

Cílem firmy je nejen udržení 20procentního podílu na české elektroenergetickém trhu, ale i získávání nových zákazníků. Proto firma hodlá do obnovy a zkvalitnění distribuční sítě jenom letos investovat 1,9 miliardy korun.

Energetická skupina E.ON vykázala za první pololetí letošního roku zisk před zdaněním 2,1 miliardy korun při tržbách 12,7 miliardy korun. V první polovině roku prodal E.ON 7051 gigawatthodin elektrické energie a zaměstnával 2471 pracovníků. "Přesné srovnání se stejným obdobím loňského roku nelze vzhledem ke změnám v organizaci společnosti učinit, obecně lze ale říci, že hospodářské výsledky jsou srovnatelné, řekl ČTK místopředseda představenstva E.ON Česká republika Lorenz Pronnet.

Energetické společnosti působící pod značkou E.ON dodávají elektřinu, zemní plyn a související služby více než 25 milionům zákazníků v Evropě a USA. V roce 2001 získal v Česku koncern majoritní podíly v Jihomoravské energetice a Jihočeské energetice.

Skupina E.ON působí i v oblasti plynárenství, majoritní podíly však v tuzemských plynárenských firmách přímo nemá. Pouze v Jihočeské plynárenské vlastní koncern s kooperačním partnerem Oberösterreichische Ferngas AG přes 50 procent, a společně tak manažersky firmu ovládají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK