Dolar pokračuje v silném růstu, pomohla i nová statistika

03.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN/NEW YORK 3. října (ČTK) - Kurz dolaru se v pondělí od rána zvyšuje a v odpoledních hodinách se tempo růstu jeho kurzu ještě zvýšilo. Pomohla hlavně zpráva o nečekaně silném růstu aktivity ve zpracovatelském sektoru Spojených států, který překonal odhady takřka všech analytiků.

V 17:00 SELČ se dolar vůči euru prodával v kurzu 1,1909 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2052 USD, kde byl koncem minulého týdne. Na paritě s japonským jenem nicméně vystoupil na 114,25 z předchozích 113,35 JPY, ale euro vůči jenu snížilo kurz na 136,09 z pátečních 136,63 JPY.

Dolar je nyní vůči jenu na nejvyšší úrovni za 16 měsíců a vůči euru je na nejvyšší úrovni za tři měsíce. Dolaru pomáhá zpráva, že index aktivity ve zpracovatelském sektoru USA v září vzrostl na 59,4 ze srpnové hodnoty 53,6 bodu. Analytici očekávali pokles na 52 bodů.

Z dílčích indexů překvapil hlavně index placených cen, který vzrostl na 78 z předchozích 62,5 bodu. Tak vysoký nárůst je podle analytiků neklamnou zprávou, že se začíná zvyšovat tlak na růst cen, což si s velkou pravděpodobností vyžádá další růst úrokových sazeb.

"To je pochopitelně ve všech směrech velmi příznivá zpráva. Zpracovatelé nadále zvyšují výrobu a budoucí vývoj poptávky vidí optimisticky," podotkl k novým údajům hlavní analytik společnosti RBC Capital Markets Jeremy Friesen. Podle něj bude dolar i nadále pokračovat v růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK