Zářecký: Nový zákoník práce je v některých částech protiústavní

03.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. října (ČTK) - Navržený zákoník práce, jehož předlohu před dvěma týdny ve vládě prosadila ČSSD, je v některých částech protiústavní. Ve vysílání rozhlasové stanice Frekvence 1 to uvedl ministr a šéf legislativní rady vlády Pavel Zářecký. Návrh podle něho poskytuje právo odborům rozhodovat o "zastavení výroby v případě ohrožení bezpečnosti práce", ačkoli toto právo náleží státní inspekci jako orgánu státní správy.

"Toto rozhodnutí patří do sféry výkonu státní správy. Z hlediska ústavy kompetence musí být stanovena správnímu úřadu. Odbory nejsou správní úřad," poznamenal ministr. Vláda o tomto stanovisku své legislativní rady byla podle Zářeckého informována, ztotožnili se s ní lidovci. Unionisté a Zářecký se v kabinetu hlasování o navrženém zákoníku zdrželi.

Zářecký "v obecné rovině" nepokládá za protiústavní pasáže, které umožňují odborům zastupovat i zaměstnance, kteří nejsou jejich členy. Je ale podle ministra otázkou, zda toto zastupování není v rozporu s ústavou v některých konkrétních pasážích.

Ustanovení o rozhodovací a kontrolní pravomoci odborů podle kritiků zajišťují zvýšený vliv odborových funkcionářů na chod podniku a práva zaměstnanců. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a senátor ČSSD Milan Štěch to odmítá, podle ČSSD by jejich odstraněním byla ohrožena práva zaměstnanců.

Zákoník vedle menších vládních stran kritizuje opoziční ODS i představitelé Hospodářské komory a zaměstnavatelských svazů, kterým v návrhu chybí například možnost dát výpověď bez udání důvodu s patřičným odškodněním s ohledem k situaci na trhu.

ČSSD by tak mohla navržený zákoník ve sněmovně prosadit jen s podporou komunistů. Přijetí této normy by znamenalo největší změnu systému pracovněprávních vztahů od roku 1990. Nový zákoník by měl podle předkladatelů umožnit větší liberalizaci v pracovněprávních vztazích a posílit princip smluvní volnosti účastníků těchto vztahů.

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) dnes uvedl, že platnost zákoníku práce skončí po přijetí připravovaného občanského zákoníku. Podle Štěcha i ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD) vstoupí nový občanský zákoník v platnost v letech 2008 až 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK